Nieuws

Aandeel kunststof kozijnen stijgt, ondanks crisis

Het aandeel kunststof gevelelementen is fors gestegen. Dit is opmerkelijk, want de totale bouwproductie in Nederland is door de economische crisis flink gedaald; in 2009 met 4,9% en in 2010 nog eens met 10,4%. Ook de renovatiebouw is gedaald, in 2009 met 4,4% en in 2010 met 4,5%. (Bron: EIB). De verkoop van kunststof kozijnen en deuren is in 2010 echter gestegen met 3,2%. Voor heel 2011 wordt een stijging van 5% verwacht.

De verklaring voor deze anticyclische groei ligt met name in de stijgende acceptatie van kunststof in de bouw en bij de consument. De gunstige prijs-kwaliteitverhouding, innovaties op esthetisch gebied en de bewezen duurzaamheid van het uitstekend presterende VKG-Recyclesysteem zijn de belangrijkste redenen voor dit succes. Kunststof kozijnen en deuren zijn 100% recyclebaar en al sinds 1994 hebben de VKG-leden een uniek recyclesysteem ingevoerd op basis van de cradle-to-cradle gedachte. Bovendien gaan kunststof gevelelementen een leven lang mee. Hierbij komt nog het feit dat onderhoud minimaal is en dat schilderen niet nodig is.

Ook de voortdurende verbetering van de energieprestatie van gebouwen werkt in het voordeel van de kunststof gevelelementen-branche. Deze producten kunnen voldoen aan de hoge isolatie-eisen, zonder bijzondere aanpassingen of extra kosten. Omdat het tegenwoordig mogelijk is kunststof kozijnen en deuren in elke gewenste stijl te maken, groeit de acceptatie door de consument en door architecten. Zo kunnen bijvoorbeeld eigenaren van oude boerderijen en andere monumenten nu ook profiteren van de voordelen van kunststof gevelelementen.