hester-klein-lankhorst-directeur-afvalfonds-verpakkingen.jpg
Nieuws

Afvalfonds Verpakkingen ziet chemische recycling van verpakkingen als kers op de taart

Europese kunststofproducenten willen 7,2 miljard euro investeren in chemische recycling. Het Afvalfonds Verpakkingen ziet chemische recycling voor verpakkingen als toevoeging op mechanische recycling (de manier waarop verpakkingen nu worden gerecycled tot nieuwe grondstof).

 

Het streven is een circulaire economie, ook voor verpakkingen. Voor glas, papier en metaal zijn we daar al dichtbij. Voor plastic verpakkingen is dat een stuk lastiger en moet er nog veel gebeuren om in 2050 circulair te zijn. Niet alleen moeten veel plastic verpakkingen nog beter recyclebaar worden, ook ontwikkelt de techniek van sortering en recycling zich nog steeds. De kwaliteit en stabiliteit van de gerecyclede plastic verpakkingen wordt steeds beter, waardoor het ook voor steeds meer producten en verpakkingen gebruikt kan worden.

Het Afvalfonds zet een business development afdeling op om innovatie en technologische ontwikkeling, daar waar die ons helpen onze doelstellingen te bereiken, te stimuleren en ondersteunen. Chemische recycling is één van die technologieën die we daarbij bekijken. Chemische recycling kan ons helpen, bijvoorbeeld om moeilijk of niet te recyclen verpakkingen te verwerken. Het is daarom een waardevolle aanvulling op de nu gangbare recycling van plastic. Ook is de grondstof die chemische recycling oplevert naar verwachting makkelijker te gebruiken voor voedselverpakkingen. Aan het toepassen van gerecycled materiaal in voedselverpakkingen worden namelijk strenge wettelijke voedselveiligheidseisen gesteld.

In de toekomst moeten steeds meer verpakkingen gerecycled worden omdat de wettelijke recycledoelstellingen worden verhoogd. Daarom is het essentieel dat we verpakkingen die chemisch worden gerecycled mee kunnen tellen als recycling.

Hester Klein Lankhorst, algemeen directeur van Afvalfonds Verpakkingen: 'Wij blijven inzetten op design for recycling (beter recyclebare verpakkingen) en innovatie van mechanische recycling. We zien chemische recycling van verpakkingen als kers op de taart voor wat er dan nog overblijft aan niet te recyclen verpakkingen.'