Michelin_gaat_de_eerste_fabriek_ter_wereld_bouwen_voor_de_recycling_van_banden.jpg
Nieuws

Michelin gaat de eerste fabriek ter wereld bouwen voor de recycling van banden

Michelin start de bouw van haar eerste fabriek voor de recycling van banden. Dat gebeurt samen met Enviro, het Zweedse bedrijf dat een technologie heeft gepatenteerd voor het terugwinnen van roet, petroleum, staal en gas uit versleten banden. Deze fabriek, die gevestigd is in de regio Antofagasta in Chili, maakt het mogelijk om jaarlijks 30.000 ton aan grondverzetbanden te recycleren. Dat is bijna 60 procent van alle grondverzetbanden die jaarlijks in dit land aan het einde van hun leven komen. De werkzaamheden beginnen in 2021 zodat de productie in 2023 van start kan gaan. Er wordt meer dan $ 30 miljoen geïnvesteerd in de bouw van deze eerste nieuwe-generatie fabriek van Michelin voor de verwerking van versleten banden.

 

Deze nieuwe-generatie recyclingfabriek ondersteunt de circulaire economie middels een innovatief recyclingproces. De versleten banden worden bij klanten opgehaald en naar de fabriek gebracht waar ze in stukken worden gesneden en vervolgens worden gerecycled. Door de technologie van Enviro, die nieuwe herbruikbare materialen van hoge kwaliteit oplevert (roet, pyrolyse olie, gas, staal), kunnen versleten banden voor 100 procent worden hergebruikt.

 

Complete recyclingoplossing met 100 procent hergebruik

Volgens de huidige plannen wordt 90 procent van de teruggewonnen materialen opnieuw gebruikt voor allerlei soorten producten op basis van rubber: banden, transportbanden, anti-trillingproducten. De resterende 10 procent wordt direct benut als energie om de fabriek van warmte en kracht te voorzien.
Met deze eerste recyclingfabriek is Michelin in staat om een complete recyclingoplossing aan te bieden: vanaf het ophalen van de versleten banden tot hergebruik van de teruggewonnen grondstoffen bij de productie van nieuwe producten.

 

‘Dankzij deze joint-venture met Enviro, kunnen we met trots de bouw aankondigen van de eerste recyclingfabriek van de Michelin Groep’, aldus Sander Vermeulen, Vice President, Marketing & Business Development, Strategy and New Business voor de businesslijn Hightech Materials. ‘Het is een belangrijke stap die ons in staat zal stellen om een recyclingoplossing van een nieuwe generatie aan te bieden aan onze klanten en nieuwe activiteiten te ontwikkelen voor de Groep. We zijn met meerdere Chileense mijnbouwklanten in gesprek over contracten voor een langere termijn. Door de technologie van Enviro op te schalen, bieden we hen een oplossing waarmee zij hun milieudoelstellingen kunnen halen en de ontwikkeling van een circulaire economie wordt bevorderd.’

 

De ontwikkeling van de Groep naar duurzame materialen

De toekomstige fabriek voor recycling van banden sluit volledig aan bij de ambitie van de Michelin Groep om steeds meer duurzame materialen te integreren in de productie van banden, zoals geïllustreerd door het VISION-concept. Michelin is zich ervan bewust dat de snelheid en de aard van de innovaties vragen om nieuwe samenwerkingsverbanden. Daarom heeft Michelin zichzelf gepositioneerd als een kracht die partijen samenbrengt voor het ontwikkelen van innovatieve partnerships voor een reeks zeer uiteenlopende technologische disciplines.

 

De concretisering van het partnership met Enviro volgt op andere initiatieven en partnerships met bedrijven die pionier zijn op het gebied van recycling en duurzame materialen. Achterliggend doel van veel partnerships en inititiatieven waar Michelin aan deelneemt, is het creëren en ontwikkelen van recyclingsystemen voor versleten banden en plastic afval.