achterzijde_fabriek_EP.jpg
Nieuws

50 jaar kunststof kozijnen in Nederland

Burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden biedt op 23 september een uniek jubileumboek aan over de opkomst van kunststof kozijnen in Nederland. Het boek is geschreven ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van Europrovyl. De kunststofkozijnenfabriek bekend van onder andere het verdiepte Holland100-profiel en de rechte CLK-hoeklasverbinding. 

 

De toepassing van kunststof kozijnen in de bouw is tegenwoordig niet meer weg te denken. Maar dat was 50 jaar geleden een heel ander verhaal. Europrovyl was in 1970 één van de eerste bedrijven in Nederland die kozijnen van kunststof ging produceren. In de bouwbranche keek men aanvankelijk met argusogen naar dit nieuwe product. De producten werden laatdunkend ‘Tupperware-kozijnen’ genoemd. 

 

Commercieel manager Jan Slagman schreef samen met journalist Arjen Bakker een boek van ruim 200 pagina’s vol anekdotes en wetenswaardigheden over de opkomst van kunststof kozijnen in de bouw. Het boek besluit met de toekomstverwachting voor PVC. Burgemeester Buma schreef het voorwoord. Hij noemt het bedrijf een ‘pionier in de bouwwereld’ en is er trots op dat de meest moderne kunststof kozijnenfabriek van Nederland gevestigd is in zijn gemeente. Op 23 september zijn in het Stadhouderlijk Hof in Leeuwarden bijna alle oud-directeuren aanwezig voor de officiële presentatie van het boek. Oprichter en eerste directeur Willem Haitsma (80), ontvangt uit handen van Buma het eerste exemplaar. 

 

Geïnteresseerden kunnen het boek vanaf 23 september online bestellen via de website van Arjen Bakker: www.arjenbakker.nl.

 

Foto boven artikel: Kunststofkozijnenfabriek Europrovyl in Leeuwarden.