LYONDELLBASELL_START_MET_SUCCES_EEN_NIEUWE_PROEFFACILITEIT_VOOR_MOLECULAIRE_RECYCLING.jpg
Nieuws

LyondellBasell start nieuwe proeffaciliteit voor moleculaire recycling

LyondellBasell, een van de grootste kunststoffen-, chemicaliën- en raffinagebedrijven ter wereld, kondigde onlangs de succesvolle start aan van zijn MoReTec moleculaire recyclingfaciliteit in Ferrara, Italië. LyondellBasell’s gepatenteerde geavanceerde recyclingtechnologie MoReTec streeft ernaar om plastic afval terug te brengen in zijn moleculaire vorm en dit vervolgens als grondstof voor nieuwe kunststof materialen te gebruiken.

 

‘Een einde maken aan plastic afval in het milieu en het bevorderen van de circulaire economie zijn voor ons bedrijf belangrijke aandachtsgebieden op het gebied van duurzaamheid’, aldus Jim Seward, LyondellBasell Senior Vice President Research & Development (R&D), Technology and Sustainability. ‘Met onze geavanceerde recyclingtechnologie voor kunststoffen, kunnen we grotere hoeveelheden plastic afval terugbrengen in de waardeketen en nieuwe materialen produceren voor hoogwaardige toepassingen, zodat hun waarde zo lang mogelijk behouden blijft.’

 

De nieuwe kunststof materialen die met behulp van LyondellBasells MoReTec-technologie gemaakt worden, kunnen gebruikt worden in voedselverpakkingen en gezondheidsartikelen, waar strenge wettelijke vereisten aan verbonden zijn.

 

LyondellBasell voert basisonderzoek uit om de polymerenindustrie te leiden naar geavanceerde recycling van kunststoffen. In juli 2018 kondigde LyondellBasell een samenwerkingsverband aan met het Duitse Karlsruhe Institute of Technology (KIT) om de inspanningen op het gebied van moleculaire recycling te bevorderen. Dit samenwerkingsverband heeft de efficiëntie van de MoReTec-technologie op laboratoriumschaal bewezen en in oktober 2019 kondigde het bedrijf de constructie van de Ferrara proefinstallatie aan. Vandaag werken de onderzoeks- en ontwikkelingsteams van het bedrijf in Duitsland, Italië en de Verenigde Staten actief aan het verkennen van mogelijke toepassingen op commerciële schaal.

 

De proefinstallatie kan tussen de 5 en 10 kilogram (kg) huishoudelijk plastic afval per uur verwerken en bouwt voort op het onderzoek dat tot nu toe is uitgevoerd. Het proefproject heeft tot doel de interactie tussen de verschillende soorten afval in het moleculaire recyclingproces te begrijpen, de verschillende katalysatoren te testen, en de procestemperatuur en benodigde tijd te bevestigen die nodig is om het plastic afval in moleculen te ontbinden. Het doel is om dit in de komende jaren af te ronden en dan te plannen voor een eenheid op industriële schaal.

 

De ontwikkeling van de MoReTec-technologie maakt deel uit van LyondellBasells inzet voor de conversie van kunststof naar kunststof. De technologische ontwikkeling vormt een aanvulling op de andere circulaire oplossingen van het bedrijf, die helpen bij het verminderen van plastic afval en het bevorderen van de circulaire economie, inclusief:

  • Het ontwikkelen van nieuwe bedrijfsmodellen voor mechanische recycling
    In maart 2018 verkreeg LyondellBasell een eigendomsaandeel van 50 procent in Quality Circular Polymers (QCP), een joint venture met SUEZ. QCP gebruikt een mechanisch recyclingproces om premium kunststof pellets te produceren uit verpakkingsafval die gebruikt worden in toepassingen variërend van elektrische apparaten, wasmiddelflessen en koffers. Het materiaal wordt op de markt gebracht door LyondellBasell en is momenteel terug te vinden in onder andere de S'Cure ECO-bagagecollectie van Samsonite.
  • Het gebruik van hernieuwbare grondstoffen voor de productie van kunststoffen 
    In april 2019 produceerde LyondellBasell kunststoffen met behulp van hernieuwbare grondstoffen, zoals kook- en plantaardige olie-afval, wat vervolgens gebruikt werd voor voedselverpakkingen, speelgoed en meubels. Deze producten, op de markt gebracht onder de merken Circulen en Circulen plus, voldoen aan alle wettelijke vereisten voor zuiverheid en beschikken over dezelfde hoogwaardige eigenschappen als nieuwe kunststoffen.