Sabic-fabriek_wordt_s_werelds_eerste_productiesite_op_100_hernieuwbare_energie.jpg
Nieuws

Sabic-fabriek wordt ’s werelds eerste productiesite op 100% hernieuwbare energie

Sabic's polycarbonaatfabriek in Cartagena, Spanje, zal na de ondertekening van een belangrijke overeenkomst de eerste grootschalige chemische productiesite ter wereld worden die volledig op hernieuwbare energie zal draaien. Met de deal investeert Iberdrola, een van 's werelds grootste elektriciteitsbedrijven, bijna € 70 miljoen om een ​​100MW zonne-PV-installatie met 263.000 panelen te bouwen op land dat eigendom is van Sabic, waarmee het de grootste industriële duurzame elektriciteitscentrale in Europa wordt. De fabriek zal naar verwachting in 2024 volledig operationeel zijn.

 

De 25-jarige overeenkomst is een nieuwe mijlpaal in de reis van Sabic om al haar wereldwijde activiteiten over te zetten op schonere energie. Sabic heeft de ambitie om tegen 2025 4GW wind- of zonne-energie te hebben geïnstalleerd voor alle locaties wereldwijd, tegen 2030 oplopend tot 12GW. In 2019 werden zonnepanelen geïnstalleerd op Sabic-locaties in India en Thailand, waardoor de uitstoot van broeikasgassen met 200 ton werd verminderd, en Sabic's Home of Innovation in Riyadh, Saoedi-Arabië, wordt sinds 2015 volledig op zonne-energie aangedreven.

 

Bob Maughon, EVP Sustainability, Technology & Innovation en CTO en CSO bij Sabic, zei: ‘Deze baanbrekende deal met Iberdrola is een belangrijke stap in het bereiken van onze doelstellingen op het gebied van duurzaamheid en schone energie op lange termijn. Dergelijke partnerschappen vormen de hoeksteen van ons bedrijfsgroeimodel. De zonne-energiecentrale in Cartagena laat zien dat Sabic de duurzaamheidsagenda in de chemische industrie blijft aandrijven en dat een transitie op zo'n grote schaal mogelijk is.
De afgelopen jaren hebben de vele doorbraken in de technologie van hernieuwbare energie de implementatie op dit soort schaal mogelijk gemaakt. Onze toewijding aan technologie en innovatie betekent dat we altijd early adopters zullen zijn, en we zijn nu optimaal gepositioneerd om deze transformatie door te voeren. De nieuwe PV-installatie zal een jaarlijkse reductie van 80kt in indirecte CO2-emissies opleveren, en versterkt onze steun en bijdrage aan bredere initiatieven op het gebied van klimaatverandering, zoals EU 2030 en onze aanpassing aan de VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling.’

 

Zodra de zonne-energiecentrale online komt, zullen de klanten van Sabic, inclusief die in de auto- en bouwsector, toegang hebben tot polycarbonaatoplossingen die zijn geproduceerd met 100% hernieuwbare energie, om verder in te spelen op de vraag van klanten en consumenten naar duurzamere oplossingen in een steeds koolstofneutraalere wereld.

 

‘Deze partnerschappen versterken het concurrentievermogen van hernieuwbare energiebronnen en blijven kansen creëren voor de ontwikkeling van innovatieve projecten die het heden en de toekomst van energie transformeren. De langlopende energie-inkoopcontracten bieden stabiliteit aan investeringen en zijn een optimaal instrument geworden voor het beheer van de elektriciteitsvoorziening van grote consumenten, die zich inzetten voor schone en duurzame energiebronnen’, legt Eduardo Insunza, Corporate Customer Global Director van Iberdrola, uit.

 

Er zijn ook plannen aan de gang om PV-technologie te installeren op het wereldwijde hoofdkantoor van Sabic in Riyad, en een haalbaarheidsstudie in de laatste fase met Marafiq en de Koninklijke Commissie voor Jubail en Yanbu is aan de gang om een ​​zonnepaneelproject van 300 miljoen dollar en 300 megawatt aan de westkust te verkennen van Saoedi-Arabië. Eenmaal voltooid, zal Sabic de elektriciteit die door de fabriek wordt opgewekt, afleveren bij lokale chemische fabrieken.

 

Sabic heeft al gewerkt aan de veranderende eisen van klanten en consumenten via zijn Trucircle-portfolio en -diensten. Het Trucircle-initiatief omvat de circulaire materialen en technologieën van het bedrijf, waaronder gecertificeerde circulaire polymeren van chemische recycling van gebruikt kunststof, gecertificeerde biobased hernieuwbare polymeren en meer. Het initiatief wordt gezien als de sleutel om Sabic te helpen een circulaire onderneming van wereldklasse te stimuleren en het gebruik van hernieuwbare energie aan de productiebron zal de visie van het Trucircle-initiatief verder helpen versterken.