Het_coronavirus_en_de_effecten_op_de_industrie.jpg
Nieuws

Het coronavirus en de effecten op de industrie #13

De uitbraak van het coronavirus heeft een groot effect op de economie. De verlenging van een aantal overheidsmaatregelen versterken de sociale en economische impact. Ondernemers denken en acteren nu verder vooruit, waarbij inzichten uit verschillende sectoren kunnen helpen. In contact met de branches, bedrijven en het ING Economisch Bureau volgt ING de sectoren en delen zij inzichten en ontwikkelingen. Op deze manier kunnen ze onderling de beschikbare kennis versterken en ondernemers vooruit blijven helpen.

 

In deze sectornieuws op maat (SOM) wordt je op de hoogte gehouden van de laatste inzichten in de sector Industrie. De SOM bevat actuele informatie, nuttige links en een beeld vanuit ING Sector Banking en het Economisch Bureau van de impact van corona op de sector. Deze inzichten kunnen ondernemers helpen om vooruit te denken en te acteren. Zeker nu is het belangrijk om niet af te wachten.

 

In deze wekelijkse update: 

  • Impact op de sector(en)
    • Post-corona herstel in verschillende sectoren
    • Hoe gaat het in Duitsland?
    • Industrie in VS komt langzaam op gang
  • Verder lezen

 

Impact op de sector(en)

Gezamenlijk met ING Economisch Bureau heeft ING de te verwachten gevolgen binnen de sectoren, specifieke sub sectoren en/of keten(s) beschreven.

 

Post-corona herstel in verschillende sectoren

Het gros van de zwaarst getroffen sectoren pakt de draad weer op binnen het anderhalvemeter-protocol, ING Sector Banking informeert je in bijgaande publicatie over de te verwachten gevolgen binnen verschillende sectoren. Het coronavirus heeft op de industrie een meer geleidelijke impact dan in andere sectoren doordat orderportefeuilles vaak voor langere tijd gevuld zijn. De industrie heeft ondanks sluitingen en vraaguitval op lagere niveaus doorgedraaid, wat gunstig is voor de herstart van de sector. Geleidelijk herstel volgt, maar afhankelijk van het tempo zal het corona-effect vooral na de zomer een flinke impact hebben.

Voor ondernemers zijn trends nu cruciaal bij het bepalen van richting en strategie. In bijgaande sectorupdate worden er voor de Industrie twee uitgelicht: 1) digitalisering van (kern)processen en 2) Servitization, ontwikkelen van diensten. Bekijk hier de hele publicatie

 

Hoe gaat het in Duitsland?
Met de vierde opeenvolgende stijging van 51,0 in mei naar 63,4 in juni geeft de nieuwste ZEW-index een aardig beeld van het herstelpad. Na een scherpe rebound volgt er waarschijnlijk wat afvlakking. Gezien het feit dat de ZEW-index traditioneel een goed trackrecord heeft in het voorspellen van keerpunten in de economie, is het interessant om te kijken naar het verschil tussen huidige beoordeling en verwachtingen. Dit verschil is momenteel groter dan in 2008 werd waargenomen en is in mei en juni gestabiliseerd, wat erop wijst dat het toenemende optimisme van beleggers is dat het ergste achter de rug is. De structurele uitdagingen van de Duitse economie zijn niet plotseling verdwenen. Het laatste fiscale stimuleringspakket zal een aantal van deze zwakke punten aanpakken, maar het herstel zal enige tijd duren.
Lees hier meer

 

VS: industrie komt langzaam op gang
De industriële productie laat een divers beeld zien. De output steeg met slechts 1,4%. Hiermee blijft het productieniveau ruim 15% onder het niveau van februari. Naast het feit dat nieuwe orders zwak blijven, hebben bedrijven nog last van toeleveringsproblemen in de opstartfase. Zo was het 3,8% herstel in mei lager dan de verwachte 5%, ondanks sterke cijfers van de autofabrikanten. Het herstel is ingezet maar met een bezettingsgraad van 65% is groei in investeringen en werkgelegenheid nog altijd broos. Lees hier meer

 

Verder lezen

Ondernemers hebben momenteel veel vragen over het coronavirus en hun financiële situatie. ING denkt graag samen met hen mee over een passende oplossing om de financiële situatie van hun onderneming te verbeteren.

 

Kijk ook op:

De informatie op bovenstaande pagina’s wordt regelmatig geactualiseerd.

 

Lees deel 1 van ‘Het coronavirus en de effecten op de industrie

Lees deel 2 van ‘Het coronavirus en de effecten op de industrie

Lees deel 3 van ‘Het coronavirus en de effecten op de industrie

Lees deel 4 van ‘Het coronavirus en de effecten op de industrie

Lees deel 5 van ‘Het coronavirus en de effecten op de industrie

Lees deel 6 van ‘Het coronavirus en de effecten op de industrie

Lees deel 7 van ‘Het coronavirus en de effecten op de industrie

Lees deel 8 van ‘Het coronavirus en de effecten op de industrie

Lees deel 9 van ‘Het coronavirus en de effecten op de industrie’

Lees deel 10 van ‘Het coronavirus en de effecten op de industrie’

Lees deel 11 van ‘Het coronavirus en de effecten op de industrie’

Lees deel 12 van ‘Het coronavirus en de effecten op de industrie’