Het_coronavirus_en_de_effecten_op_de_industrie.jpg
Nieuws

Het coronavirus en de effecten op de industrie #12

Het coronavirus en de effecten op de industrie #12

De uitbraak van het coronavirus heeft een groot effect op de economie. De verlenging van een aantal overheidsmaatregelen versterken de sociale en economische impact. Ondernemers denken en acteren nu verder vooruit, waarbij inzichten uit verschillende sectoren kunnen helpen. In contact met de branches, bedrijven en het ING Economisch Bureau volgt ING de sectoren en delen zij inzichten en ontwikkelingen. Op deze manier kunnen ze onderling de beschikbare kennis versterken en ondernemers vooruit blijven helpen.

 

In deze sectornieuws op maat (SOM) wordt je op de hoogte gehouden van de laatste inzichten in de sector Industrie. De SOM bevat actuele informatie, nuttige links en een beeld vanuit ING Sector Banking en het Economisch Bureau van de impact van corona op de sector. Deze inzichten kunnen ondernemers helpen om vooruit te denken en te acteren. Zeker nu is het belangrijk om niet af te wachten.

 

In deze wekelijkse update: 

  • Impact op de sector(en)
    • Nederland: verkeersintensiteit en bedrijvigheid
    • Industriële productie: de bodem bereikt
    • Arbeidsmarkt: het effect van deeltijd WW (NOW) in de Eurozone
    • Sectorupdate: Langduriger impact Transport & Logistiek
  • Verder lezen

 

Impact op de sector(en)

Gezamenlijk met ING Economisch Bureau heeft ING de te verwachten gevolgen binnen de sectoren, specifieke sub sectoren en/of keten(s) beschreven.

 

Nederland in bedrijf: verkeersintensiteit snelwegen terug op 90% van pre-corona niveau

Het verkeer op de Nederlandse snelwegen is doorgaans een graadmeter van de economie, maar deze keer speelt er meer dan anders. Na de intrede van de coronamaatregelen daalde verkeersintensiteit eind maart tot een dieptepunt van 60% en begin juni is 90% van het verkeer op de snelwegen weer terug. Wat betekent dit en wat kunnen we verwachten?

Lees meer in ING Markten in Beweging.

 

Industriële productie: de bodem bereikt

Is de industriële productie in de Eurozone op de weg terug? De enorme productiedaling april (17%) markeert waarschijnlijk de bodem van de activiteit, aangezien de beperkingen op de industriële productie in mei werden versoepeld. Het blijft een lange weg naar herstel voor de sector. Lees meer in dit ING-artikel.

 

Arbeidsmarkt: het effect van deeltijd WW (NOW) in de Eurozone

De massale inzet van deeltijd WW en vergelijkbare maatregelen zorgen in de eurozone vooralsnog voor een nauwelijks oplopende werkloosheid. Dit dempt het economisch te verwachten banenverlies, maar gezien de meest waarschijnlijke herstelscenario’s zal het banenverlies gedurende de herstelperiode oplopen. Lees meer in deze ING-analyse.

 

Sectorupdate: Langduriger impact Transport & Logistiek – twee scenario’s

ING heeft de herstelscenario’s voor de logistieke sector aangescherpt. Het herstel duurt langer als gevolg van onder meer de impact door de anderhalvemetereconomie en een eventuele dubbele dip. Door het langdurige karakter neemt de onzekerheid toe. Bedrijven stellen investeringen uit en consumenten doen dit met grotere aankopen. De transportsector ondervindt in dat geval langdurige omzetterugval die tot in 2021 aanhoudt, waarbij goederenvervoer en logistieke dienstverlening er positief uitspringt. De luchtvaart komt in dit scenario nauwelijks aan herstel toe en ook de omzet in het wegtransport blijft met ruime dubbele cijfers achter. Lees hier meer.

 

Verder lezen

Ondernemers hebben momenteel veel vragen over het coronavirus en hun financiële situatie. ING denkt graag samen met hen mee over een passende oplossing om de financiële situatie van hun onderneming te verbeteren.

 

Kijk ook op:

De informatie op bovenstaande pagina’s wordt regelmatig geactualiseerd.

 

Lees deel 1 van ‘Het coronavirus en de effecten op de industrie

Lees deel 2 van ‘Het coronavirus en de effecten op de industrie

Lees deel 3 van ‘Het coronavirus en de effecten op de industrie

Lees deel 4 van ‘Het coronavirus en de effecten op de industrie

Lees deel 5 van ‘Het coronavirus en de effecten op de industrie

Lees deel 6 van ‘Het coronavirus en de effecten op de industrie

Lees deel 7 van ‘Het coronavirus en de effecten op de industrie

Lees deel 8 van ‘Het coronavirus en de effecten op de industrie

Lees deel 9 van ‘Het coronavirus en de effecten op de industrie’

Lees deel 10 van ‘Het coronavirus en de effecten op de industrie’

Lees deel 11 van ‘Het coronavirus en de effecten op de industrie’