Het_coronavirus_en_de_effecten_op_de_industrie.jpg
Nieuws

Het coronavirus en de effecten op de industrie #9

De uitbraak van het coronavirus heeft een groot effect op de economie. De situatie verandert van dag tot dag. De verlenging van een aantal overheidsmaatregelen versterken de sociale en economische impact. Ondernemers denken en acteren nu verder vooruit, waarbij inzichten uit verschillende sectoren kunnen helpen. In contact met de branches, bedrijven en het ING Economisch Bureau volgt ING de sectoren en delen zij inzichten en ontwikkelingen. Op deze manier kunnen ze onderling de beschikbare kennis versterken en ondernemers vooruit blijven helpen.

 

Ondanks de versoepelingen blijft de huidige situatie voor veel ondernemers nog steeds een zware dobber. Het zijn stapjes in de goede richting. Voor ondernemers is het juist nu belangrijk om vooruit te denken, en niet af te wachten. Inzichten uit verschillende sectoren kunnen hierbij helpen.

 

Gezamenlijk met ING Economisch Bureau heeft ING de te verwachten gevolgen binnen de sectoren, specifieke sub-sectoren en/of keten(s) beschreven.

In deze wekelijkse update vind je de belangrijkste (sector)informatie over het coronavirus:

  • Hoe gaat het met de Nederlandse economie in Q1
  • PMI Eurozone stijgt, nog steeds krimp
  • Nederlandse ondernemers lopen aan tegen groeiende handelsbarrières
  • Verder lezen
 

Hoe gaat het met de Nederlandse economie in Q1?

Alhoewel de krimp in het eerste kwartaal (-1,7%) behoorlijk groot was, lijkt deze nog bescheiden bij de krimp in de meeste EU-economieën. Dit heeft te maken met de intelligente lockdown en de latere start ervan. De krimp kwam vooral door lagere consumentenuitgaven en investeringen. De handel bleef per saldo gelijk maar uitvoer én invoer vielen met 3% terug. Vooral de verwachte investeringen baren zorgen. Het eerste kwartaal samengevat (ING)

 

PMI Eurozone stijgt, nog steeds krimp

De significante stijging van de EU Inkoopmanagersindex (PMI) naar 30,6 reflecteert enigszins de versoepeling van de lockdowns maar geeft tegelijkertijd duidelijk aan dat een V-vomig herstel van de baan is, tenzij met een heel lang gestrekt rechterbeen. De stijgende werkloosheidscijfers binnen de EU bevestigen dit en dientengevolge lagere bestedingen gaan niet helpen bij een versnelling. Het herstel verloopt trager dan in China na de versoepeling in maart.

Lees meer op ING-Think

 

Nederlandse ondernemers lopen aan tegen groeiende handelsbarrières

De wereldhandel daalt t.o.v. Q1 door de coronacrisis in Q2 met meer dan een kwart, volgens de VN. Veel grenzen zijn of waren gesloten en het protectionisme neemt toe. 60% van de Nederlandse bedrijven in het buitenland geeft aan tegen groeiende handelsbarrières en protectionisme op te lopen. De bedrijven verwachten gemiddeld bijna de helft minder omzet te draaien in 2020. De pijn wordt het hardst gevoeld in Frankrijk en Zuid-Europa.

Bekijk hier het onderzoek van NL in Business.

 

Verder lezen

Ondernemers hebben momenteel veel vragen over het coronavirus en hun financiële situatie. ING denkt graag samen met hen mee over een passende oplossing om de financiële situatie van hun onderneming te verbeteren.

 

Kijk ook op:

De informatie op bovenstaande pagina’s wordt regelmatig geactualiseerd.

 

Lees deel 1 van ‘Het coronavirus en de effecten op de industrie

Lees deel 2 van ‘Het coronavirus en de effecten op de industrie

Lees deel 3 van ‘Het coronavirus en de effecten op de industrie

Lees deel 4 van ‘Het coronavirus en de effecten op de industrie

Lees deel 5 van ‘Het coronavirus en de effecten op de industrie

Lees deel 6 van ‘Het coronavirus en de effecten op de industrie

Lees deel 7 van ‘Het coronavirus en de effecten op de industrie

Lees deel 8 van ‘Het coronavirus en de effecten op de industrie