Het_coronavirus_en_de_effecten_op_de_industrie.jpg
Nieuws

Het coronavirus en de effecten op de industrie #8

De uitbraak van het coronavirus heeft een groot effect op de economie. De situatie verandert van dag tot dag. De verlenging van een aantal overheidsmaatregelen versterken de sociale en economische impact. Ondernemers denken en acteren nu verder vooruit, waarbij inzichten uit verschillende sectoren kunnen helpen. In contact met de branches, bedrijven en het ING Economisch Bureau volgt ING de sectoren en delen zij inzichten en ontwikkelingen. Op deze manier kunnen ze onderling de beschikbare kennis versterken en ondernemers vooruit blijven helpen.

 

Ook met een versoepeling van de maatregelen blijven voor veel ondernemers de uitdagingen nog steeds bestaan. Voor ondernemers is het juist nu belangrijk om vooruit te denken, en niet af te wachten. Inzichten uit verschillende sectoren kunnen hierbij helpen. In deze wekelijkse update in samenwerking met het ING Economisch Bureau vind je de belangrijkste (sector)informatie over het coronavirus. Vandaag:

  • Impact op de sector(en)
  • Financiering door banken stijgt tot elf miljard euro
  • Verder lezen

 

Impact van corona op de sector(en)

Gezamenlijk met ING Economisch Bureau heeft ING de te verwachten gevolgen binnen de sectoren, specifieke sub sectoren en/of keten(s) beschreven.

 

Regionale maakindustrie heeft de toekomst

Mondiale toeleveringsketens hebben hun langste tijd gehad en ‘economies of scale’ maken plaats voor ‘economies of network’. Het coronavirus maakt duidelijk dat door lange internationale ketens de productiesector kwetsbaar is voor schokken elders in de wereld. Just-in-time verschuift deels naar just-in-case en strategische inkoop bij ‘lokale’ toeleveranciers zorgt ‘in de regio’ voor meer industriële bedrijvigheid en investeringen.

Lees het artikel hierover in Deal!

 

Nederland: lichte daling macro economische cijfers Q1

De ‘intelligente lockdown’ in Nederland lijkt zijn vruchten afgeworpen te hebben, tenminste als we het internationaal vergelijken. Het bbp daalde in Q1 met -1,7% ten opzichte van het vorige kwartaal. Dit suggereert een milde impact van het coronavirus, maar in het tweede kwartaal zullen de effecten waarschijnlijk veel heftiger zijn. Lees hier meer.

 

Eurozone: lockdown laat zijn sporen na

De coronacrisis laat in het eerste kwartaal zijn sporen na met 3,8% krimp in de Eurozone. In de eurozone is de industriële productie in maart met maar liefst 11,3% ingezakt. De verschillen in productiedaling zijn groot; in Nederland slechts 0,8%, in Duitsland en Spanje een terugval van 11% en in Italië zelfs 28%. Het terugdraaien van de lockdown leidt langzamerhand ook weer tot toenemende economische activiteit. Lees meer in ‘Markten in Beweging’.

 

Het coronavirus en de effecten op de belangrijkste sectoren

ING sector banking heeft voor een groot aantal sectoren een samenvatting gemaakt van de impact op de sector, de mogelijke herstelscenario’s evenals een aantal korte- en lange termijn-aanbevelingen. Bekijk de publicatie (pdf).

 

Financiering door banken stijgt tot elf miljard euro

Inmiddels hebben bijna 129.000 bedrijven uitstel van betaling gekregen van hun bank, met een totale waarde van 2,8 miljard euro. Daarnaast hebben banken inmiddels bijna 14.000 nieuwe financieringen verstrekt aan bedrijven, met een totale waarde van 8,6 miljard euro.

Lees de NVB coronamonitor (pdf).

Meer achtergrondinformatie.

 

Verder lezen

Ondernemers hebben momenteel veel vragen over het coronavirus en hun financiële situatie. ING denkt graag samen met hen mee over een passende oplossing om de financiële situatie van hun onderneming te verbeteren.

 

Kijk ook op: 

De informatie op bovenstaande pagina’s wordt regelmatig geactualiseerd.

 

Lees deel 1 van ‘Het coronavirus en de effecten op de industrie

Lees deel 2 van ‘Het coronavirus en de effecten op de industrie

Lees deel 3 van ‘Het coronavirus en de effecten op de industrie

Lees deel 4 van ‘Het coronavirus en de effecten op de industrie

Lees deel 5 van ‘Het coronavirus en de effecten op de industrie

Lees deel 6 van ‘Het coronavirus en de effecten op de industrie

Lees deel 7 van ‘Het coronavirus en de effecten op de industrie