Het_coronavirus_en_de_effecten_op_de_industrie.jpg
Nieuws

Het coronavirus en de effecten op de industrie #7

De uitbraak van het coronavirus heeft een groot effect op de economie. De situatie verandert van dag tot dag. De verlenging van een aantal overheidsmaatregelen versterken de sociale en economische impact. Ondernemers denken en acteren nu verder vooruit, waarbij inzichten uit verschillende sectoren kunnen helpen. In contact met de branches, bedrijven en het ING Economisch Bureau volgt ING de sectoren en delen zij inzichten en ontwikkelingen. Op deze manier kunnen ze onderling de beschikbare kennis versterken en ondernemers vooruit blijven helpen.

 

We staan aan het prille begin van de weg terug. Na twee maanden van intelligente lockdown kunnen stapsgewijs verschillende sectoren in de economie worden opengesteld. Uiteraard op voorwaarde dat de 1,5 meter afstand wordt gehandhaafd. Een opsteker die veel ondernemers perspectief biedt in deze zware tijd. Maar ook met een versoepeling van de maatregelen blijven voor veel ondernemers de uitdagingen nog steeds bestaan. En er zijn er nog altijd ondernemers die niet of slechts beperkt aan de slag kunnen. Voor hen werkt het kabinet in samenwerking met ondernemingsorganisaties aan een tweede steunpakket.

 

Voor ondernemers is het juist nu belangrijk om vooruit te denken, en niet af te wachten. Inzichten uit verschillende sectoren kunnen hierbij helpen. In deze wekelijkse update in samenwerking met het ING Economisch Bureau vind je de belangrijkste (sector)informatie over het coronavirus. Vandaag:

  • Impact op de sector(en)
  • Banken blij met regeling voor kleine kredieten
  • Liquiditeitsprognoses ondernemers
  • Verder lezen

 

Impact op de sector(en)

Gezamenlijk met ING Economisch Bureau heeft ING de te verwachten gevolgen binnen de sectoren, specifieke subsectoren en/of keten(s) beschreven.

 

Internationaal ondernemen: Long road to recovery

Hoewel recente economische gegevens een nog duidelijker beeld geven van de diepe wereldwijde crisis, zijn sommige Europese landen al gestart met versoepeling van de lockdown-maatregelen. Andere landen, waaronder de VS, zullen de komende weken waarschijnlijk volgen. Een ​​soepele overgang naar het normale leven ligt niet in het verschiet en een tijdelijke, gedeeltelijke terugkeer naar lockdown-maatregelen is niet ondenkbaar. Lees hier meer.

 

Internationaal ondernemen: Duitsland

Duitsland is voor de industrie de belangrijkste handelspartner. De industriële productie volgde alle macro-indicatoren en daalde in maart met 9,2% op maandbasis. Dit is de scherpste maandelijkse daling ooit. Op jaarbasis viel de productie met bijna 12% terug. De productie daalde in de volle breedte, de auto-industrie zelfs met meer dan 30% MoM. De bouwsector bleef sterk met een plus van 2% toenemen. Lees hier meer.

 

Internationaal ondernemen: België

België versoepelt de lock-down maatregelen, wat zal leiden tot een geleidelijke herstart van de economie. Na een volledige lock-down in april gaat men deze maand onder strikte voorwaarden maatregelen versoepelen. Bedrijven kunnen activiteiten te hervatten, wat voor enige bedrijvigheid zorgt. Daarna zullen achtereenvolgens de winkels open gaan, een gedeelte van de scholen en uiteindelijk (deels) de horeca. ING verwacht dit jaar een BBP-krimp van 4,5%. Lees hier meer.

 

Banken blij met regeling voor kleine kredieten

De nieuwe regeling voor kleine kredieten (financieringsbehoefte tussen de €10.000 en €50.000) is een goede aanvulling op het al bestaande pakket aan maatregelen om ondernemers te helpen. Op dit moment wordt deze regeling verder uitgewerkt. Zodra de regeling beschikbaar is, volgt een update.  Lees hier het persbericht van de NVB.

 

Liquiditeitsprognoses ondernemers

Op 17 april jl. is al de liquiditeitsprognose Basis online gezet op ING.nl. Nu zijn daar twee varianten bijgekomen: de liquiditeitsprognose Medium & de liquiditeitsprognose Plus.

  • Basis: vanaf €1.000.000 tot €2.500.000. De liquiditeitsprognose Basis is in PDF beschikbaar op ING.nl
  • Medium: vanaf €2.500.000 tot € 5.000.000. De liquiditeitsprognose Medium is in PDF beschikbaar op ING.nl
  • Plus: een uitgebreider liquiditeitsmodel voor grootzakelijke ondernemingen met een meer complexe financiële structuur. Deze liquiditeitsprognose is niet online beschikbaar, en wordt op verzoek door de Relatiemanager of Client Service Team toegestuurd

Coronavragenlijst & liquiditeitsprognoses – ondernemer

Coronavragenlijst & liquiditeitsprognoses – intermediair

 

 

Verder lezen

Ondernemers hebben momenteel veel vragen over het coronavirus en hun financiële situatie. ING denkt graag samen met hen mee over een passende oplossing om de financiële situatie van hun onderneming te verbeteren.

 

Kijk ook op: 

De informatie op bovenstaande pagina’s wordt regelmatig geactualiseerd.

 

Lees deel 1 van ‘Het coronavirus en de effecten op de industrie

Lees deel 2 van ‘Het coronavirus en de effecten op de industrie

Lees deel 3 van ‘Het coronavirus en de effecten op de industrie

Lees deel 4 van ‘Het coronavirus en de effecten op de industrie

Lees deel 5 van ‘Het coronavirus en de effecten op de industrie

Lees deel 6 van ‘Het coronavirus en de effecten op de industrie