OrganoPor.jpg
Nieuws

Fraunhofer Instituut ontwikkelt OrganoPor biobased isolatieplaten

Het Fraunhofer Instituut LBF ontwikkelde tijdens een tweejarig project een nieuw, biobased isolerend gevelmateriaal genaamd OrganoPor. Polystyreenschuimplaten (PS) zijn het meest voorkomende isolatiemateriaal, gebruikt in meer dan 90 procent van alle composietsystemen voor thermische isolatie (TICS). Er zijn nauwelijks biobased alternatieven, omdat ze worden geassocieerd met beheersbaarheid en prijskwesties. Met het project van Fraunhofer LBF werd een concurrerend, biobased hybride materiaal voor PS-boards ontwikkeld dat ook prijsconcurrerend is – een baanbrekende prestatie.

 

OrganoPor bevat rest- en afvalmaterialen zoals kurk en maïskolven, watergedragen harsen op basis van lignine en minerale vulstoffen als vlamvertragers. Om de panelen te vervaardigen, worden de natuurlijke materialen gecoat met vlamvertragende biohars en vervolgens verwerkt tot isolatieplaten. Het voordeel: dit is geen nieuw productieproces. Een bestaand, verhandelbaar principe kan zonder veel moeite worden toegepast.

 

De resulterende platen gedragen zich bij branden op dezelfde manier als de nieuwste generatie hybride materialen van polystyreenschuim. Componentdichtheden van 120 kg / m³ en thermische geleidbaarheid van 40 mW / m K zijn bereikt. De structuur met open poriën zorgt ervoor dat waterdamp kan ontsnappen, en dat gebouwen kunnen ‘ademen’. Applicatietests uitgevoerd door DAW hebben aangetoond dat OrganoPor gemakkelijk kan worden gebruikt in TICS.

 

Het project levert een bijdrage aan de circulaire bio-economie. Door gebruik te maken van in massa beschikbare natuurlijke reststoffen kunnen de ‘bio-isolatieplaten’ industrieel en tegen aantrekkelijke prijzen worden vervaardigd.

 

Kijk voor meer informatie op www.organopor.com.