Clariant_lanceert_NIR-detecteerbare_zwarte_kleurstoen.jpg
Nieuws

Clariant lanceert NIR-detecteerbare zwarte kleurstoffen

Clariant geeft  het recyclingpotentieel van zwarte kunststoff en een broodnodige boost. Op K 2019 lanceerde het de eerste reeks bijna­ infrarood (NIR)­detecteerbare zwarte pigmen­ten en kleurstoff en die van toepassing zijn op een breed scala van recyclebare kunststoff en. De uitbreiding voegt nog een stap in de goede richting toe om de sorteeruitdaging van hoog­waardige zwarte verpakkingen voor terugwin­nings­ en recyclingfaciliteiten aan te pakken.

 

Clariant’s set van NIR zwarte kleurstoff en biedt een alternatief voor carbonzwart, wat voorkomt dat NIR­sorteerscanners individuele plastic typen kunnen identificeren, en behoudt NIR­identificeerbaarheid van gangbare verpak­kingskunststoff en zoals HDPE, LDPE, PP, PET, PS, PA en PVC, evenals die worden gebruikt voor behuizing en componenten in computers, tv’s en andere elektrische en elektronische consumentenapparatuur (E&E). Het creëren van recyclingstromen voor zwarte kunststoff en wordt levensvatbaarder.

 

Marc Zwart, technisch manager kunststoffen bij bij Clariant: ‘Het optimaliseren van kunststof­fen voor recycling is cruciaal als we willen voorkomen dat ze op de vuilnisbelt of in het milieu terechtkomen. Door zwarte kleur­stoffen aan te bieden die het sorteerproces niet hinderen, maar in plaats daarvan het gekozen plastictype gemakkelijk identificeer­baar maken, dragen we bij aan een bredere en economischere sortering en recycling van producten van zwarte kunststof. Merk­eigenaren en verpakkingsproducenten die zwart kiezen, hebben dan producten die identificeerbaar zijn voor recycling, waar­door de kringloop voor kunststoffen wordt gesloten.’

 

De sorteernauwkeurigheid van het zwarte kleu­renpalet van Clariant werd geverifieerd met een handheld analyseapparaat, voorzien van een technologie vergelijkbaar met de automatische NIR­sorteersystemen die worden gebruikt in recyclingfaciliteiten. De analysator voor identificatie van kunststof/polymeer is een NIR­ spectroscopietool die snel verschillende polymeren, kunststoffen en vezeltypen ter plaatse screent en identificeert om de inspectie te stroomlijnen, zonder de nauwkeurigheid en kwaliteit in gevaar te brengen.

 

Voor meer informatie: www.clariant.com/NIR-detectable-black-colorants.

 

Foto boven artikel: Zwarte en grijze verpakkingen ingekleurd met Clariants nieuwe NIR-identificeerbare zwarte kleurstoen om het sorteerproces bij recycling te ondersteunen (Foto: Clariant).