Clariant_Mevopur.jpg
Nieuws

Clariant lanceert medische polymeerverbindingen bestand tegen hydrolytische afbraak

Clariant Plastics & Coatings Healthcare Polymer Solutions heeft samen met een fabrikant van medische hulpmiddelen nieuwe polymere materialen getest en ontwikkeld, die speciaal zijn samengesteld om degradatie veroorzaakt door blootstelling aan hoge vochtigheid en temperatuur te weerstaan. De nieuwe technologie is vooral belangrijk in harsen die hoge ladingen radiopaque metalen bevatten, omdat bekend is dat deze vulstoffen het afbraakeffect verergeren.

 

De nieuwe compounds, op de markt gebracht onder de merknaam Mevopur, zullen naar verwachting vooral nuttig zijn in toepassingen zoals medische katheters. Katheters zijn meestal gemaakt van relatief zachte, flexibele materialen zoals polyetherblokamiden (PEBA) of bepaalde thermoplastische polyurethanen (TPU). Deze materialen bevatten vaak metalen vulstoffen zoals wolfraam of wolfraamcarbide, zodat artsen en technici de exacte positie van de katheter kunnen zien onder röntgenfluoroscopie.

 

Steve Duckworth, Global Head of Marketing & Business Development, legt uit: ‘Het probleem is dat wanneer deze apparaten worden blootgesteld aan hitte en vochtigheid, de polymeerketens die verantwoordelijk zijn voor het ontwikkelen van kritieke fysieke en mechanische eigenschappen na verloop van tijd kapotgaan. Daarmee kan de functionaliteit van het apparaat – en de patiëntveiligheid – ernstig in gevaar worden gebracht.’

 

De Clariant-oplossing is een combinatie van gepatenteerde verwerkingstechnieken en additieven die samen het polymeer bestand maken tegen hydrolytische afbraak. Versnelde verouderingstests uitgevoerd op zowel geëxtrudeerde buizen als gespuitgiete testmonsters vertonen een aanzienlijke verbetering van de weerstand in vergelijking met niet-gemodificeerde materialen.


Een van de vroege indicaties van kettingbreuk (splitsing) is een verhoogde smeltstroomindex (MFI) of vermindering van de viscositeit naarmate de ketens korter worden. De MFI van een standaard 74% met wolfraam gevulde PEBA Shore 35D-verbinding werd vergeleken met een anders equivalente Mevopur-gemodificeerde verbinding gedurende een periode van 26 weken. Alleen in de eerste paar weken was er een significante toename in smeltvloeibaarheid van de standaard hars, en na de 4e week was de MFI niet langer meetbaar. In dezelfde periode vertoonde de gemodificeerde Mevopur-samenstelling vrijwel geen verandering. Het waargenomen verschil was zelfs groter tijdens het testen wanneer met wolfraamcarbide gevulde materialen werden gebruikt.

 

Toen dezelfde materialen werden gevormd tot treksterkte-staven en gemeten op treksterkte en rek, zagen de ongemodificeerde monsters een vermindering van 20 tot 25% in deze kritische eigenschappen gedurende de testperiode van 26 weken, terwijl de Mevopur-monsters bijna 100% bleven. Bij verdere testen van mechanische eigenschappen was het verschil in resultaten voor met wolfraamcarbide gevulde materialen veel groter.

 

‘De uiteindelijke kwaliteit en betrouwbaarheid van kathetercomponenten is afhankelijk van de stabiliteit en voorspelbaarheid van eigenschappen van polymeermateriaal onder een breed scala van omstandigheden’, zegt Duckworth. ‘Onze testen met de nieuwe radiopaque verbindingen van Mevopur tonen aan dat het risico van polymeerafbraak door hydrolyse aanzienlijk kan worden verminderd, zodat de voorspelbaarheid kan worden hersteld.’

 

Kijk voor meer informatie op: www.clariant.com/mevopur.