Kdusseldorf.png
Nieuws

K 2019: nieuwe technologieën als aanjagers van innovatie

Nergens anders dan in Düsseldorf kunnen bezoekers de polymere materialen, de machine-, verwerkings- en werktuigtechniek, maar ook de veelzijdige toepassingen van kunststof en rubber in deze volle breedte en diepte zo omvangrijk te zien krijgen. Net als in de afgelopen zeven decennia, is K 2019 de wegwijzer voor een ieder, die een overzicht van de kunststofindustrie en de kunststofverwerking wil krijgen, trends wil herkennen en noviteiten live in actie wil zien.

 


De K 2019, die van 16 tot en met 23 oktober zal plaatsvinden, is met meer dan 3.000 exposanten uit ruim 60 landen volledig volgeboekt. Ook dit keer zullen aanbieders uit Europa, en dan vooral uit Duitsland, Italië, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Nederland en Turkije en de VS sterk vertegenwoordigd zijn. Tegelijkertijd weerspiegelt ‘de K’ ook duidelijk de veranderingen binnen de wereldmarkt: vooral China, Taiwan, India, Japan en Zuid-Korea zullen met hun sterke presentaties veel indruk maken. Bij de laatste editie kwamen 232.053 bezoekers uit 161 landen naar Düsseldorf. De K 2019 zal het gehele beursterrein van Düsseldorf met circa 175.000 m² netto tentoonstellingsoppervlakte beslaan, waarbij de afzonderlijke segmenten zich als volgt over de 18 beurshallen verdelen:

  • Machines en uitrustingen: hallen 1, 3, 4 en 9-17
  • Grondstoffen, hulpstoffen: hallen 5, 6, 7, 7a, 8a, 8b
  • Halffabricaten, technische onderdelen en versterkte kunststoffen: hallen 5, 6, 7, 7a, 8a, 8b

Op K 2019 wordt de complete waardeketen van de branche in de volle diepte en breedte gepresenteerd. Daarbij speelt ook rubber een belangrijke rol. Weliswaar is deze sector vergeleken bij de kunststofindustrie een minder groot segment, maar het speelt voor belangrijke afnemerbranches de hoofdrol en is zeer innovatief. De ‘Rubberstraat’ in hal 6 is niet alleen een onmisbaar bestand van K Düsseldorf, maar ook een echte publiekstrekker.

K is de prestatiebarometer van de totale branche. Hier komen de experts uit de hele kunststof- en rubberwereld bij elkaar, om de mogelijkheden van hun branche te demonsteren en de professionals uit de voertuigbouw, de verpakkingsindustrie, elektrotechniek, elektronica en communicatie, de bouwwereld, de medische technologie en de lucht- en ruimtevaart actuele en visionaire toepassings- mogelijkheden van kunststof en rubber te tonen. De K 2019 onderstreept haar speciale positie niet alleen door de aandacht en waardering van de wereldwijde industrie, maar thematiseert ook tijdens de komende editie de actuele kernvragen van onze tijd en in het bijzonder van haar branche. De mensheid staat immers voor mondiale uitdagingen – van klimaatveranderingen tot aan digitalisering – die op het menselijk handelen terug te voeren zijn.


De hoofdthema’s

Wetenschappers en experts van de innovatiekring van K 2019 hebben thema’s geïdentificeerd, die de komende jaren een stempel op de marktontwikkeling van de mondiale polymeerbranche zullen drukken. Daaruit zijn vier hoofdthema’s voor K 2019 gedefinieerd:

  1. Plastics for sustainable development & circular economy: hieronder vallen onder meer themacomplex watermanagement, duurzame energie en alternatieve grondstoffen.
  2. Digitalisering / kunststofindustrie 4.0: hieronder vallen de platformeconomie maar ook een gekoppelde waardeketen.
  3. Systeemintegratie: functionaliteit door materiaal, proces en design. Hieronder zijn de afzonderlijke segmenten nieuwe materialen en additieve productie, lichte bouwwijzen, mobiliteit (e-mobiliteit) en kunststoffen op biologische basis samengevat.
  4. Nieuwe talenten voor de branche: op de beurs zal extra aandacht worden besteed aan de vraag naar nieuwe talenten voor de branche, zowel binnen de wetenschap als het opleidingstraject. De hoofdthema’s worden door de deelnemende hogescholen, instituten en organisaties voorbereid en tijdens discussierondes, lezingen en aan de hand van een aantal tentoonstellingsstukken belicht.

 

Special ‘Plastics shape the future’

De speciale tentoonstelling op K 2019, die wederom de titel ‘Plastics shape the Future’ draagt, laat zien hoe kunststoffen de toekomst duurzaam kunnen vormgeven, welke ontwikkelingen nu al vorm aan nemen en welke kans hebben om in de toekomst succesvol te kunnen worden. Tijdens zeven gethematiseerde dagen zullen vaktechnische discussies, korte presentaties en bijzondere experimenten elkaar afwisselen. Economische en ecologische aspecten zullen beide evenveel aandacht krijgen. ‘Plastics Shape the Future’ is ook een podium voor de eerste aanzetten tot oplossingen en antwoorden op actuele maatschappelijke stromingen en discussies. Brandende thema’s als verpakkingsafval, zwerfafval en klimaat- verschuivingen, maar ook resourcesbesparing, energie-efficiëntie en kringloopeconomie worden gedetailleerd belicht. Daarbij wil ‘Plastics Shape the Future’ niet alleen een internationaal informatie- en netwerkplatform bieden, maar ook met inspirerende rapporten en speed talks de politiek en maatschappelijk relevante groepen aanspreken.

De speciale tentoonstelling is een project van de Duitse kunststofindustrie onder leiding van PlasticsEurope Deutschland e.V. en Messe Düsseldorf.

 

De Science Campus

De Science Campus van K 2019 staat voor de dialoog tussen onderzoek en wetenschap. Hier hebben exposanten en bezoekers de mogelijkheid om een compact overzicht van de wetenschappelijke activiteiten en resultaten uit de kunststof- en rubbersector te krijgen en ervaringen tussen hogescholen en ondernemingen uit te wisselen.

 

Goed voorbereid naar de K 2019

Met gepersonaliseerde services zoals MyOrganizer, ondersteunt het K-portaal bezoekers bij hun beursvoorbereiding. K-online biedt ook tips over de reis naar Düsseldorf en de mogelijkheid om een online-hotelreservering te maken. Veel bezoekers maken gebruik van de optie om via het internet entreekaarten te kopen, als code te downloaden of thuis uit te printen. Het voordeel van deze eTickets is niet alleen dat men bij aankomst niet in de rij hoeft te staan, maar ook dat men minder betaalt.
Een ticket dat van tevoren is aangeschaft kan daarnaast als vervoersbewijs worden gebruikt in alle openbaar vervoersmiddelen in de regio, op de dag van het beursbezoek.


Kijk voor meer informatie en inschrijving op www.k-online.de

 

Foto: MesseDusseldorf/ctillmann