Cumapol_finalist_Rabo_Duurzame_Innovatieprijs_2019.jpg
Nieuws

Cumapol finalist Rabo Duurzame Innovatieprijs 2019

Cumapol heeft zich met een overtuigende pitch over haar innovatieve CuRe technologie genomineerd voor de Rabo Duurzame innovatieprijs 2019. Hiermee maakt Cumapol kans op begeleiding, coaching en een geldbedrag vanuit de Rabobank. De prijswinnaars worden op 27 september a.s. bekendgemaakt tijdens het Springtij evenement op Terschelling. Cumapol is finalist in de categorie Circulaire economie & klimaat.

 

Polyester is een van de meest gebruikte plastics en momenteel wordt 91 procent nog niet gerecycled, omdat het kleur of additieven bevat. De CuRe polyester rejuvenation technology heeft als ambitie om elk type gebruikt polyester te verwerken tot transparante polyester pellets met dezelfde eigenschappen als nieuw polyester.

 

‘In ons huidige mechanische recyclingproces van PET-flessen kunnen we geen kleur en additieven eruit halen’, zegt Marco Brons, technisch directeur van Cumapol. Er zijn echter veel meer polyester soorten op de markt en dan kan je denken aan polyester die in gekleurde kleding of tapijt zit. Dat willen we ook kunnen recyclen, bijvoorbeeld voor een mooi helder en transparant product. En daar hebben wij een nieuw proces op labschaal voor ontwikkeld, CuRe genaamd. Om genoeg bewijs te hebben en om onze huidige productiefabriek uit te kunnen bouwen, is besloten een pilotfabriek te bouwen.’

 

CuRe is een initiatief van Cumapol, DSM-Niaga, DuFor en Morssinkhof in nauwe samenwerking met NHL Stenden Hogeschool. De pilot fabriek wordt begin 2020 geopend in Emmen. Meer info op www.curepolyester.com.