Industriegroep_PET_Monomeer_Recycling_gelanceerd.JPG.jpg
Nieuws

Industriegroep ‘PET Monomeer Recycling’ gelanceerd

PET-monomeer recycling is innovatief en nieuw. Het opent een volledig nieuw perspectief op hoe om te gaan met de zorgen over plastic en plastic afval. Door de PET-flessen, voedselcontainers maar ook polyestertextiel terug te brengen naar zijn samenstellende stoffen, betekenen monomeren – of componenten met een laag moleculair gewicht die zuivering mogelijk maken – in principe eindeloos hergebruik van deze PET-bouwstenen.

 

Dit is iets anders dan mechanische recycling, waar kleuren, additieven en andere polymeren in meerlaagse constructies de recycleerbaarheid verminderen. Monomeer-recycling voorkomt downcycling en maakt upcycling mogelijk en daarmee circulariteit. Het helpt bij het oplossen van het afvalprobleem door alle PET afvalwaarde te geven. Na alle inspanningen van consumenten en de industrie om het plastic te verzamelen en sorteren, kunnen we een garantie geven dat PET wordt gerecycled en de cirkel niet verlaat ter verbranding of storten.

 

‘PET-monomeer recycling heeft de potentie om de gerecyclede inhoud van producten te verdubbelen. Met alleen mechanisch gerecycleerd PET is een gehalte van 30% de limiet; bij hogere niveaus van r-PET neemt de kwaliteit van flessen en trays af. PET-monomeer recycling in combinatie met mechanische recycling kan een gerecyclede inhoud van 70 tot 80% op een duurzame basis haalbaar maken‘, benadrukt Wim Hoenderdaal, voorzitter van de nieuwe Petcore Europe Special Industry Group.

 

Petcore Europe, de brancheorganisatie die de hele PET-waardeketen vertegenwoordigt, lanceerde de ‘Special Industry Group - SIG’ om een ​​sterke en duurzame waardeketen te realiseren in de ontwikkeling van het hergebruik van monomeren uit PET-afval. Christian Crépet, uitvoerend directeur van Petcore Europe, licht toe: ‘De missie van deze nieuwe groep is om een ​​platform te creëren om PET-monomeerrecycling te positioneren als een haalbare aanvulling op het gevestigde mechanische recyclingproces, waardoor de circulariteit van PET wordt verbeterd.’

 

De SIG zal gebruikmaken van het netwerk van de Petcore organisatie, om samen te werken met wetgevers, toezichthouders, NGO's en andere belanghebbenden. Doel is ervoor te zorgen dat chemisch recyclen van PET een geaccepteerde werkwijze wordt die voldoet aan de toekomstige eisen van de zakelijke omgeving. De groep wil ervoor zorgen dat de gezondheids- en veiligheidsaspecten en de acceptatie van producten worden bereikt.

 

Ga voor meer informatie over de Special Industry Group en haar leden naar de onlangs gelanceerde website: www.petmonomerrecycling.org