De_diverse_stempelbevestigingen_vergeleken_-_Ball-Lock-systeem_van_Meusburger.jpg
Nieuws

Over de verschillende manieren van stempelbevestiging

Het omvangrijke normdelenassortiment van Meusburger biedt een veelvoud aan mogelijkheden voor stempelbevestiging – met directe CAD-gegevensexport en uit voorraad leverbaar voor een snelle constructie en productie. Afhankelijk van de toepassing en situatie kunnen ponsnippels op diverse manieren in de stansmatrijs worden gemonteerd c.q. bevestigd. In dit artikel worden de verschillende manieren van stempelbevestiging, inclusief het Ball-Lock-systeem onder de loep genomen.

 

Bevestiging via de kopgeometrie

Bij dit type bevestiging wordt de ponsnippel via de kopvorm tussen drukplaat en nippelhouderplaat ingeklemd. De meest gebruikte vormen zijn de conische, cilindervormige en trombonehals kopvormen. De keuze wordt onder andere bepaald door de betreffende stans- c.q. trekkrachten, te verwachten standtijden en beschikbare ruimte. Het meest gangbare type, de ponsnippel met conische kop conform DIN 9861, heeft als voordeel minimaal benodigde ruimte. De ponsnippel met cilindervormige kop conform ISO 8020 heeft wat meer ruimte nodig, maar is daarentegen eenvoudiger in te bouwen en bestand tegen grotere trekkrachten. Deze is optioneel bij Meusburger ook inbouwklaar verkrijgbaar met exacte kophoogte (E 55405), wat het naslijpen van de stempelkoppen bespaart. Voor zeer hoge trekkrachten zijn ponsnippels met trombonehals conform DIN 5118 of ponsnippels met 30°-conische kop geschikt. De ponsnippel met trombonehals heeft weliswaar minder plek nodig, maar vergt een gecompliceerde montage, die door middel van een tapverzinkboor (WZB 318128) of opnamehuls (E 55301) ingebracht kan worden. De ponsnippels met cilindervormige kop conform DIN 9844 hebben ongeacht de kopdiameter een kophoogte van 4 mm, wat de inbouw kan vereenvoudigen. Alle varianten zijn bij Meusburger als direct leverbare normdelen verkrijgbaar.

 

Foto_1_-_DE_DIVERSE_STEMPELBEVESTIGINGEN_VERGELIJKEN_-_De_diverse_kopgeometrien_vergeleken.png

De diverse kopgeometrieën vergeleken.

 

Geschroefde ponsnippels

Middels een flens of schroefdraad aan de kopse kant van de ponsnippel wordt deze via de kopplaat geschroefd. Bij draadgeërodeerde contournippels maakt dit type bevestiging een relatief eenvoudige vervaardiging van de nippels mogelijk. Bovendien kunnen dankzij de minimaal benodigde ruimte de ponsnippels dicht op elkaar geplaatst worden. Tevens is hier een ondersteuning van de ponsnippel ter hoogtecompensatie na het naslijpen eenvoudig mogelijk.

 

Foto_2_-_DE_DIVERSE_STEMPELBEVESTIGINGEN_VERGELIJKEN_-_Inbouwvoorbeeld_ponsnippel_geschroefd.png

Inbouwvoorbeeld ponsnippel geschroefd.

 

Vormgebonden verbinding door middel van stempelophanging

Deze bevestigingsmogelijkheid biedt zich speciaal aan voor filigrane nippels. Dankzij de gestandaardiseerde stempelophangingen vervalt het vervaardigen van schroefdraad in de nippel. De lagering is zwevend, om ongewilde krachten op de nippel te vermijden. Ook hier is het ondersteunen van de ponsnippel eenvoudig mogelijk. Let a.u.b. op dat nippel en houderstuk ondersteund worden, zodat de zwevende lagering van de nippel gegarandeerd blijft.

 

Foto_3_-_DE_DIVERSE_STEMPELBEVESTIGINGEN_VERGELIJKEN_-_Gestandaardiseerde_stempelophanging_E_5665.png

Gestandaardiseerde stempelophanging E 5665.

 

Snelwisselsysteem c.q. Ball-Lock-systeem

Het kenmerk van snelwisselsystemen of Ball-Lock-systemen is een bolsegment in de schacht van de nippel. Deze wordt door een geveerde kogel in de nippelhouderplaat gespannen. Voor het verwisselen van de ponsnippel wordt eerst de kogel via een stelschroef teruggeschoven en kan de nippel snel en eenvoudig worden gedemonteerd. Vervolgens wordt de stelschroef in de uitgangspositie gedraaid en de volgende nippel erin geschoven. Hierdoor vervalt het demonteren van de hele nippelhouderplaat.

Snelwisselnippels worden hoofdzakelijk toegepast in de productie bij de automobielindustrie. Op basis van de compacte, driehoekige constructie is de ruimte in het stansgereedschap optimaal te benutten. Dit type stempelbevestiging is echter niet geschikt voor hoge slagfrequenties en hoge trekkrachten. Als alternatief worden hier ponsnippels conform ISO 8020 met de daarbij passende nippelhouderplaten gebruikt.

 

Foto_4_-_DE_DIVERSE_STEMPELBEVESTIGINGEN_VERGELIJKEN_-_Werkingsprincipe_Ball-Lock-systeem.png

Werkingsprincipe Ball-Lock-systeem.

Foto_5_-_DE_DIVERSE_STEMPELBEVESTIGINGEN_VERGELIJKEN_-_Driehoekige_constructie_voor_een_optimale_benutting_van_de_ruimte.JPG.jpg

Driehoekige constructie voor een optimale benutting van de ruimte.

 

Foto boven artikel: Het Ball-Lock-systeem van Meusburger.