Covestro_ondersteunt_nieuwe_wereldwijde_alliantie_tegen_kunststofafval.JPG.jpg
Nieuws

Covestro ondersteunt nieuwe wereldwijde alliantie tegen kunststofafval

Covestro intensiveert haar maatregelen tegen plastics die ongecontroleerd in het milieu terechtkomen, door zich aan te sluiten bij een nieuw wereldwijd netwerk van bedrijven. De ‘Alliance to End Plastic Waste’ (AEPW) streeft ernaar afval beter te beheren en zwerfvuil – met name in de oceanen – tot een minimum te herleiden. Het netwerk wil tegelijkertijd zinvolle oplossingen van plastic na gebruik promoten. Het initiatief, dat woensdag in Londen werd gelanceerd, omvat momenteel ongeveer 30 bedrijven uit de chemische, kunststof-, consumptiegoederen- en afvalindustrie. Zij engageren zich samen voor bedrag van meer dan 1 miljard dollar in de komende vijf jaar.

 

‘Bij Covestro zijn we ervan overtuigd dat kunststoffen veel te waardevol zijn om in het milieu terecht te komen. Elke vorm van afval moet worden beschouwd als een grondstof’, aldus Markus Steilemann, CEO van Covestro. ‘Wij geloven dat deze alliantie een belangrijke stap is om innovatie te stimuleren, strategische partnerschappen aan te gaan en waste-to-value-concepten te ontwikkelen tot economisch levensvatbare duurzame oplossingen’, aldus Markus Steilemann.

 

Voorkomen dat materialen in het milieu terechtkomen

Covestro werkt vandaag al samen met internationale organisaties en met partners in de kunststofindustrie om ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk kunststofafval in de waterwegen en in het milieu terechtkomt. Het bedrijf maakt bijvoorbeeld deel uit van het wereldwijde initiatief ‘Operation Clean Sweep’ dat tot doel heeft te voorkomen dat kunststofkorrels uit productievestigingen of de daaropvolgende verwerkende bedrijven in de omgeving zouden terecht komen.

 

Medewerkers van over gans de wereld organiseren en sluiten zich ook aan bij schoonmaakacties in de buurt van productiefaciliteiten die zich langs waterwegen bevinden. Zo helpen medewerkers van de Antwerpse vestiging jaarlijks bij de opruimactie in het natuurgebied Galgeschoor in de Antwerpse haven.

 

Daarnaast engageert Covestro zich in educatieve activiteiten om de maatschappij bewust te maken hoe correct om te gaan met kunststofafval en om te wijzen op de mogelijkheden om deze positief te benutten. In Australië steunt Covestro bijvoorbeeld het matrasrecyclingprogramma ‘Soft Landing’.  

 

Covestro ziet recycling echter niet als oplossing voor plasticafval, maar kijkt naar de mogelijkheden tot hergebruik van stoffen doorheen de volledige waardeketen. Op gebied van grondstoffen zou er bijvoorbeeld meer gebruik kunnen worden gemaakt van alternatieve koolstofbronnen zoals CO₂ en biomassa om de koolstofkringloop te sluiten en bijgevolg directe fossiele bronnen zoals ruwe olie te sparen. Covestro heeft een innovatieve technologie ontwikkeld om koolstofdioxide te gebruiken voor de productie van plastic componenten, die momenteel al op de markt zijn.

 

Kijk voor meer informatie op endplasticwaste.org.