Waste_Free_Oceans_showt_eerste_shelter_gemaakt_van_gerecycled_plastic.jpg
Nieuws

Waste Free Oceans toont eerste shelter gemaakt van gerecycled plastic afval

Ingezameld en gerecycled plastic afval kan een nuttig hulpmiddel worden in noodsituaties. Dit bleek uit een experimenteel project gepresenteerd op de Ecomondo-beurs in Rimini door Waste Free Oceans (WFO) en Corepla, die samen met Protomax een prototype voor humanitaire noodhuisvesting hebben gemaakt uit plastic verzameld uit de rivier de Po in Italië.

Corepla – een Italiaans consortium zonder winstoogmerk voor het inzamelen, recyclen en terugwinnen van het afval van kunststof verpakkingen ­– heeft samengewerkt met de Waste Free Oceans Foundation door het materiaal voor de eerste shelter te leveren.

Met behulp van experimentele polyethyleen-barrières werd het plastic afval verzameld uit de rivier de Po. Hierna werd het gerecycled door Corepla en doorgestuurd naar de Storm Board-fabriek van het Engelse Protomax Plastics – gespecialiseerd in de productie van gerecycled kunststof-panelen voornamelijk gebruikt voor de bouwsector – om de benodigde platen te produceren voor de bouw van de shelter.

De organisaties werken samen aan een praktische oplossing voor het zwerfvuil in de oceaan, en informeren de samenleving over beschikbare recyclingmogelijkheden. Zij helpen sommige regio’s in de wereld met het humanitaire shelterproject.

Aan het einde van de Ecomondo-beurs zijn de panelen – die snel gemonteerd en gedemonteerd waren – naar Athene (Griekenland) gestuurd, met als doel om als demoproject de vluchtelingen in het gebied te helpen. Het oorspronkelijke concept is om een deel van het plastic afval van vluchtelingen te beheren, zodat er gerecyclede panelen van gemaakt kunnen worden die kunnen dienen als noodshelters of andere nuttige constructies waar behoefte aan is.