img00001716.jpg
Nieuws

Groei Nederlandse industrie zwakt af

Na een sterk 2017 (productie +4%) neemt het groeitempo van de Nederlandse industrie de laatste maanden af. Afzwakking van de economische groei in Europa heeft geleid tot een beperkte stijging van exportorders voor de industrie. Voor heel 2018 wordt gerekend op een productiegroei van 3%, met een vertraging naar 2% in 2019. Hoogste groei (+4%) in 2018 komt voor rekening van de technologische industrie, die dit jaar weer meer machines, auto’s en trucks verkoopt. Dit komt naar voren in het Vooruitzicht Industrie van het ING Economisch Bureau.

Met name in de tweede helft van 2017 groeide de Europese economie flink. Sinds begin dit jaar zwakt die groei af en dat is te zien in de exportorders van de industrie. Hoewel deze nog altijd wijzen op verdere groei, is het tempo ervan aanzienlijk lager. Bovendien nemen internationaal de risico’s de laatste tijd toe. Jurjen Witteveen, senior econoom bij ING: “Vertrouwen van inkoopmanagers in de eurozone neemt al maanden af. De handelsproblemen tussen de VS en EU zijn niet opgelost en kunnen verder escaleren. Heffingen op staal en aluminium door de VS raken de basismetaal in Nederland. Daarnaast suddert ook nog het handelsconflict tussen de VS en China. Bij verdere escalatie zal dit indirect ook de Nederlandse industrie raken”.


Koploper in 2018 qua productiegroei blijft de technologische industrie (+4%), vooral door meer productie van machines, auto’s en trucks. Ook de voedingsindustrie draait goed: 3% groei in 2018 door positieve ontwikkelingen van de consumentenbestedingen. De chemie sector blijft licht groeien, naar verwachting met 2% dit jaar. De opgelopen olieprijs zorgt in deze sector wel voor druk op de winstgevendheid.

Ook over een langere periode bezien is de technologische industrie de snelste groeier, vooral door successen in de hightechindustrie en automotive industrie. Hoewel deze branches de hardste klappen kregen toen de crisis bijna tien jaar geleden begon, ligt het productieniveau inmiddels ver boven het niveau van voor de crisis. Waar de economie als geheel in 2017 circa 9% groter was dan in 2007, groeide de hightechindustrie in die periode met 21% en de automotive industrie met 45%. Krimpsectoren over de afgelopen tien jaar zijn de bouwmaterialenindustrie, meubelindustrie, raffinage en grafische industrie.

Lees de volledige analyse via onderstaande links:

-          Hoofsector industrie

-          Voedingsindustrie

-          Chemie

-          Technologische industrie