img00001715.png
Nieuws

Gewichtsbesparing dankzij carbonvezelgevuld kunststof

De vliegtuigindustrie is altijd al pionier geweest in het ontwikkelen van steeds lichtere onderdelen. Alles wordt eraan gedaan om producten minder te laten wegen, omdat dit bijdraagt aan het besparen van kostbare kerosine en er meer betaalde lading mee kan. Deze trend zien we de laatste jaren ook in de automobielindustrie. Alles draait om brandstofbesparing en niet minder belangrijk, ook de vermindering van de CO2uitstoot. 

Om producenten te helpen te voldoen aan de steeds strenger wordende eisen, heeft de Duitse compoundeur AKRO-PLASTIC het carbonvezelgevulde kunststof compound AKROMID® ICF ontwikkelt, dat sterkte combineert met een lage dichtheid. De compounds kunnen tot 40% carbonvezel bevatten, die voor een enorme gewichtsbesparing van een product zorgen. 

Door middel van het volgende voorbeeld worden de voordelen van het gebruik van een carbonvezelgevulde compound ten opzichte van een glasvezelgevulde polyamide duidelijk.
Wanneer we een 15% carbonvezelgevulde polyamide compound gebruiken in plaats van een 30% glasvezelgevulde polyamide, is de gewichtsbesparing meer dan 10%. De dichtheid is namelijk veel lager (1,19g/cm³ tegenover 1,36 g/cm³). De treksterkte van de carbonvezelgevulde compound is iets hoger dan die van de polyamide, wat voor een sterker product zorgt. Wanneer we een 40% carbonvezelgevulde compound vergelijken met een 60% glasvezelgevulde polyamide loopt de gewichtsbesparing zelfs op naar meer dan 20%. 

Carbonvezelgevulde compounds zijn geschikt voor producten die een hoge stijfheid vereisen en die zwart van kleur mogen zijn, zoals een koppelingspedaal van een auto. Maar ook voor producten die thermische en electrisch isolerende eigenschappen nodig hebben, zoals connectoren. Weer een ander voordeel is de chemische bestendigheid en lage kruip, wat nodig is voor het maken van bijvoorbeeld tandwieltjes of schroeven. Gemaakt met AKROMID® T1 ICF 30 zwart zijn schroeven bijvoorbeeld ongeveer 80% lichter dan de metalen variant. 

Voor meer informatie: www.distrupol.com/suppliers/akro-plastic.html