img00001688.jpg
Nieuws

Duurzaam en geavanceerd: de nieuwe Sphera-Fabriek

Ongekend. Zo omschrijft Rianne Dijkslag, product manager project vinyl, de nieuwe fabriek in Coevorden. Hier wordt Sphera gemaakt, een collectie homogeen (of eenlaags) vinyl van Forbo Flooring met een lage indrukgevoeligheid (zware dingen zoals een kast laten dus geen deuk achter in de vloer, red.). Zo wordt er bijna zonder afval te veroorzaken, geproduceerd daar waar de overige producenten minimaal 10 procent afval overhouden. Waar Forbo in een keer een vlakke vloer van de juiste dikte produceert, wordt in de oude homogeen fabrieken het vinyl op de juiste dikte geschuurd, wat resulteert in 10 tot 15 procent restmateriaal. Het kleine beetje afval dat overblijft in Coevorden wordt gebruikt in de rug van Forbo’s projectvinyl. Ook het feit dat de vloer richting loos wordt geproduceerd, betekent dat bij de installatie veel afval wordt bespaard.

Het relaxatieproces, dat nodig is om het product goed te ontspannen zodat het niet langer uitzet en krimpt, is hypermodern en efficiënt. Heteluchtovens vragen minder energie dan de oude systemen die op water gebaseerd zijn. Bijkomend voordeel is dat de temperatuur beter te beheersen is; dit komt de stabiliteit van het product ten goede. Ook het uitharden van de lak gaat anders, beter en duurzamer dan voorheen. Zo gebruikt Forbo energiebesparende uv-straling in plaats van warmte. 

Forbo hoopt binnen een half jaar – net als voor al haar andere producten – ook met een onafhankelijke EPD (Environmental Product Declaration) te komen voor Sphera, met alle gegevens over energie-verbruik, afval et cetera, maar daarvoor moet de fabriek eerst een maand of zes achter elkaar hebben gedraaid.