img00001685.jpg
Nieuws

Noord Brabant kiest voor biobased verkeersborden

De Provinciale weg N272 in Noord-Brabant tussen Beek & Donk en Boxmeer is na een grondig verbouwing weer open voor het verkeer. Bijzonder is dat bij deze verbouwing op grote schaal biobased materialen zijn gebruikt. NPSP heeft op deze duurzame weg de uit biocomposiet vervaardigd verkeersborden en hectometerpalen geleverd. Deze marktintroductie van biocomposieten verkeersborden en hectometerpalen is een begin van meerdere biocomposieten producten voor diverse sectoren, die NPSP van het biocomposiet Nabasco 8010 op de markt gaat brengen. Het materiaal is ontwikkeld in nauwe samenwerking met StaatsBosbeheer, AKZO Nobel, Waternet en de waterschappen Aa en Maas en HHN.

Naast de biocomposiet verkeersborden zijn ook het asfalt, de geleiderails en het bankje bij de bushalte gerealiseerd uit van restmaterialen uit de agrarische- en de papiersector. Nabasco 8010 is een biobased en circulair biocomposiet op basis van restmaterialen (natuurvezel, calciet) uit Nederland en een biobased hars op basis van restmaterialen van de biobrandstofindustrie. Het resultaat is een mooi, hoogwaardig en duurzaam product. Het is sterk, vormvast, licht van gewicht én heeft een lange levensduur.

Een groot duurzaamheidsvoordeel ligt in het vervangen van glasvezel door deze natuurvezel. Op basis van testresultaten op Nabasco 8010, blijkt er meer dan 2 kg CO2 per kg composiet te worden bespaard. Dit materiaal is nu op grotere schaal te produceren en komt qua kosten sterk in de buurt van conventionele materialen.