img00001531.jpg
Nieuws

Joint Venture Total en Corbion van start

De vorig jaar aangekondigde 50/50 joint venture tussen de Nederlandse melkzuur en lactide producent Corbion en het Franse olie- en chemieconcern Total om in Thailand bioplastics te gaan ontwikkelen en vermarkten op basis van polymelkzuur is nu officieel van start gegaan. Het nieuwe bedrijf heeft de naam Total Corbion PLA gekregen en is in Gorinchem gevestigd.

Inmiddels is Total Corbion PLA gestart met de bouw van de nieuwe 75 KT/j PLA-polymerisatiefaciliteit op de bestaande locatie van Corbion in de Thaise provincie Rayong, waar al langer het bedrijf een lactidefabriek exploiteert. Het hier geproduceerde melkzuur zal in de nieuwe fabriek tot polymelkzuur worden opgewerkt. Het gaat daarbij om standaard, maar ook hoogwaardige hittebestendige PLA. Hier zal de complete, in oktober 2016 gelanceerde, Luminy PLA-portfolio worden geproduceerd. Naar verwachting zal de nieuwe PLA- productie-eenheid in de tweede helft van 2018 in gebruik worden genomen.

De bestaande melkzuurfabriek is ingebracht in Total Corbion PLA. Ook al het personeel, zowel commercieel als technisch, dat voorheen deel uitmaakte van het PLA-team van Corbion, is nu organisatorisch ondergebracht in Total Corbion PLA, dat nu geleid wordt door Stéphane Dion, de nieuwe CEO die afkomstig is van Total.

Met een geschatte jaarlijkse marktgroei van tussen de 10 en 15% tot 2025 wordt PLA beschouwd als één van de meest veelbelovende bioplastics uit hernieuwbare plantaardige grondstoffen. Het is een biopolyester dat momenteel gemaakt uit melkzuur dat geproduceerd wordt door de fermentatie van suikers of zetmeel. PLA is bioafbreekbaar, (industrieel) composteerbaar en 100% recyclebaar. Het wordt voornamelijk gebruikt voor voedselverpakkingen, wegwerpserviesgoed, textiel, elektronica, en 3D printing.