Nieuws

Covestro sluit 2016 ‘uitmuntend’ af, verwacht ‘hetzelfde of bete

2016 was een jaar waarin door materialenproducent Covestro een aantal significante records werden behaald, aldus CEO Patrick Thomas. ‘Alle financiële doelstellingen zijn bereikt of overtroffen.’

De kernvolumes van de groep stegen met 7,5%. Het nettoresultaat van 343 miljoen EUR in 2015 verdubbelde ruim tot 795 miljoen EUR in 2016. ‘Dit is goed merkbaar in de prijs per aandeel, dat ongeveer met 94% toenam,’ zei Thomas. Covestro verwacht zijn aandeelhouders een dividend te betalen van 1,35 EUR per aandeel.

Covestro zag de volumes van de kernproducten aanzienlijk sneller toenemen dan het bruto binnenlands product (BBP). In 2016 behaalde de polyurethaanafdeling van Covestro een jaar-op-jaar kernvolumegroei van 7,7%, voornamelijk door de toenemende vraag uit de automobiel- en de bouwsector. Voor polycarbonaten werd een jaar-op-jaar kernvolumegroei van 10,3% genoteerd; de volumes in Coatings, Adhesives, Specialties bleven stabiel, ondanks de verwachte beëindiging van handelscontracten.

In 2016 is de productiecapaciteit verder uitgebreid en geoptimaliseerd: in Azië werd een fabriek in gebruik genomen voor de productie van HDI, een grondstof voor coatings en werd de productiecapaciteit voor polycarbonaten verdubbeld. In Europa werd aangevangen met de uitbreiding – tot 400.000 ton per jaar - van de productiecapaciteit van MDI, een ingrediënt van polyurethaanhardschuim. In Dormagen werd de productie opgestart van op CO2-gebaseerde polyolen, die in polyurethaanschuim voor matrassen en meubels worden verwerkt.

In 2017 zal Covestro verder blijven werken aan het ontwikkelen van innovatieve materialen.
‘Onze strategie loont. Deze uitstekende resultaten benadrukken de fundamentele sterkte van Covestro’, vertelde CEO Patrick Thomas. ‘Door onze duidelijke focus op duurzame groei in overeenstemming met globale macro-economische trends hebben we een stevige positie opgebouwd om marktontwikkelingen op lange termijn te benutten. We zien 2017 daarom met veel vertrouwen tegemoet.’