Trends in grondstoffen

De markt heeft het nu wel gehad met al die meldingen van force majeure van ­producenten. Zowel oudere fabrieken in Europa als grotere nieuwe locaties in de VS hebben om verschillende redenen aan de bel – van de noodklok – getrokken. Het ­Verre Oosten blijft buiten schot; het effect van recente grootschalige nieuwbouw en een minder agressief marketingbeleid houdt de markt in die regio rustig. 


De maakindustrie moet aan de robot…

De maakindustrie moet aan de robot…

‘De Nederlandse industrie moet veel meer aandacht besteden aan de industriële robot, want zonder diens onvermoeibare hulp gaat de BV Nederland het niet redden’, waarschuwt robot-expert Rik Grasmeijer van het Harderwijkse robotica-initiatief Fieldlab Industrial Robotics. Tegelijkertijd constateert hij dat veruit de meeste bedrijven nog niet eens toe zijn aan Industry 3.0.

Prijs milieuschade zal duurzame alternatief versnellen

Prijs milieuschade zal duurzame alternatief versnellen

In het Actieplan Biobased Kunststoffen staan de maatregelen die de industrie en de overheid kunnen nemen om de vraag naar en de productie van biobased kunststoffen te vergroten. Volgens Jos Keurentjes, voorzitter van het Transitieteam Kunststoffen, zal de verwachte beprijzing van fossiele grondstoffen de zaak helpen versnellen. 

Markt voor recyclaat kan beter werken

Markt voor recyclaat kan beter werken

Ook voor fabrikanten die de weg naar de recycler en compoundeur nog niet hebben gevonden, moet het gemakkelijk worden om recyclaat in te zetten. Dat is de gedachte achter het programma ‘Standaardisatie van de kwaliteit van gerecyclede kunststoffen’, een uitwerking van de Transitieagenda Kunststoffen. 

Schuiminjectiegieten gecombineerd met CFRTP

Schuiminjectiegieten gecombineerd met CFRTP

Fraunhofer LBF heeft een kostenefficiënte lichtgewicht batterijbehuizing voor elektrische voertuigen ontwikkeld. Hiermee is het mogelijk om een gewichtsvermindering van 40 procent te bereiken in vergelijking met een aluminium behuizing. Ondanks de toepassing van vezelversterkte kunststofcomposieten zijn de componentkosten laag vanwege een speciaal ontwikkeld, zeer efficiënt productieproces en een stress-equivalent structureel ontwerp.

En de winnaars zijn...

En de winnaars zijn...

Duurzame producten, initiatieven en samenwerkingen geven Nederland toekomst. Ze stimuleren de circulaire economie, verminderen de CO₂-uitstoot en dragen bij aan veiligheid en comfort. De NRK en PlasticsEurope Nederland belonen de beste en meest effectieve nieuwkomers in de markt met de Rethink Awards. De vakjury herkent in de inzendingen enkele belangrijke trends, gericht op het verbeteren van de maatschappelijke waarde van producten en het oplossen van knelpunten.

Kunststoffenbeurs 2021: voorbereidingen in volle gang

Kunststoffenbeurs 2021: voorbereidingen in volle gang

De voorbereidingen voor de 22e editie van de Kunststoffenbeurs, op 15 en 16 september a.s. in de Brabanthallen te ’s-Hertogenbosch, zijn in volle gang. Organisator Mikrocentrum is optimistisch over de vooruitzichten en kijkt ernaar uit om de Kunststof- en rubberindustrie weer bij elkaar te brengen.