Trends in grondstoffen

De natuur zet de markt op zijn kop. Terwijl in de eerste maand van dit jaar vele grondstofmarkten nog voorzichtig ­reageerden op positieve economische prikkels – de coronacrisis zou immers wel snel eindigen – sloeg half februari de markt van kunststof grondstoffen onverwacht op drift. De natuur sloeg twee keer toe: bittere kou in het zuiden van de Verenigde Staten en kort daarna opnieuw een wereldwijde toename van coronapatiënten. Door de kou werd meer dan de helft van de polymeerfabrieken in Texas en Louisiana stilgelegd.

Donkervoort ontwikkelt eigen super carbon

Donkervoort ontwikkelt eigen super carbon

Je mag het misschien niet hardop zeggen, maar Donkervoort is behalve op sportwagens stiekem ook verliefd op composieten, of liever gezegd op koolstofvezel. De reden daarvoor is evident: carbon is ultralicht, stijf én sterk. De nu al legendarische D8 GT is met 650 kilogram de lichtste GT ter wereld, mede dankzij het gebruik van carbonfiber: het complete dak, de gehele achterzijde plus de deuren en spatborden zijn van dit materiaal vervaardigd.

Hoge verwachtingen van chemische recycling

Hoge verwachtingen van chemische recycling

In Nederland wordt circa vijftien procent van de totale hoeveelheid kunststofafval gerecycled. Chemische recycling kan aan dat volume een belangrijke impuls geven. Politiek en bedrijfsleven kijken reikhalzend uit naar het hoogwaardige materiaal uit de chemie, waar verschillende technieken in snel tempo worden opgeschaald.

 

De fabriek als machine

De fabriek als machine

Komende zomer betrekt PlastChem de modernste PVC-fabriek van Europa. De nieuwbouw betekent dat het gehele bedrijf (productie, administratie en hoofdkantoor) vanuit diverse locaties in het Overijsselse Hardenberg in één klap verhuist naar het enkele kilometers verderop gelegen bedrijventerrein Broeklanden. Volgens directeur/eigenaar Onno-Pieter Sonnega gaat de nieuwe unit met het huidige personeelsbestand van zo’n 50 medewerkers, de productie zowat verviervoudigen.

 

Reusability: wapen in de strijd tegen vervuiling

Reusability: wapen in de strijd tegen vervuiling

Het is één van de grootste ergernissen in onze moderne maatschappij: zwerfvuil. Het afval op straat en in het groen oogt rommelig en is slecht voor mens, dier en milieu. De blik van de industrie is nu gericht op de voorkant van de keten: herbruikbare alternatieven met een lagere milieu-impact en een minder grote kans op weggooigedrag. Systemen om de artikelen weer netjes terug te brengen zijn er nauwelijks, maar ook daar wordt aan gewerkt.

Composietenindustrie ziet weer perspectief

Composietenindustrie ziet weer perspectief

Composites Germany heeft voor de zestiende keer de nieuwste KPI's voor de markt voor vezelversterkte kunststoffen in kaart heeft gebracht.

 

BCM krijgt aandacht die het verdient

BCM krijgt aandacht die het verdient

Het niet-sexy thema van business continuity en risicomanagement groeit enorm aan populariteit. De reden is van existentiële aard: steeds meer factoren vormen een serieuze bedreiging voor het voortbestaan van bedrijven. Het afgelopen jaar is voor veel bedrijven de ultieme test geweest.

Business development is meer dan alleen sales

Business development is meer dan alleen sales

Business development gaat ook over het leveren van waarde aan bestaande en nieuwe klanten in marktsegmenten waarop je al actief bent. Over het onderzoeken, vinden en bewerken van markten en marktsegmenten waarin je als bedrijf nog niet actief bent. Maar waarin je wel producten/diensten kunt leveren die waardevol zijn voor afnemers. Of door het ontwikkelen van producten en/of diensten voor klanten en potentiële afnemers.