Trends in grondstoffen

Alles wat ooit geleefd heeft gaat op enig moment dood. Mens of dier, plant of boom; zolang de wereld bestaat, komt dode materie na al die miljoenen jaren terug in onze aardkorst. Alles is van nature biobased.

Uitval? Méér waard dan menigeen denkt…

Uitval? Méér waard dan menigeen denkt…

KORRELS uit Wapenveld is een van de weinige Nederlandse specialisten op het gebied van thermoplastische elastomeren. Het bedrijf maakt een verrassend breed pakket aan materialen, maar biedt daarnaast ook diensten en kennis om klanten te helpen bij de ontwikkeling of verbetering van producten. Vooralsnog kiest KORRELS ervoor, de focus op haar specialismen te houden. Desondanks besloot Antoine Sonnega toch om een bedrijfsunit op te zetten, die zich bezighoudt met de herverwerking van uitval. 

Inductielassen van versterkte ge-3D-printe vleugelvoorrand

Inductielassen van versterkte ge-3D-printe vleugelvoorrand

Thermoplasten kunnen aan elkaar gelast te worden, bijvoorbeeld door middel van inductielassen. Hierdoor kunnen enorme kosten bespaard en kan gewicht gereduceerd worden. Drie bedrijven binnen het Technology Park Ypenburg hebben de handen ineen geslagen om een demonstratiemodel te creëren die de grenzen binnen het thermoplastische vakgebied verlegt. 

Omefa, AFP en Oerlemans winnen Rethink Awards

Omefa, AFP en Oerlemans winnen Rethink Awards

De Nederlandse bedrijven AFP, Omefa en Oerlemans hebben een Rethink Award voor hun duurzame plastic- en rubberproducten en samenwerking aan de verduurzamingsagenda gekregen. De drie bedrijven leveren een belangrijke bijdrage aan het slimmer inzetten en reduceren van plastic en rubber. Branchevereniging NRK, die bedrijven uit de Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie vertegenwoordigt, maakte de winnaars bekend tijdens de Avond van de Maakindustrie.

 

SABIC gaat in Bergen op Zoom weer PPE produceren

SABIC gaat in Bergen op Zoom weer PPE produceren

Als antwoord op de vraag vanuit de markt, heeft SABIC afgelopen jaar plannen aangekondigd om de productie in haar PPE-fabriek in Bergen op Zoom te hervatten. De productie van polyfenyleenether (PPE) wordt in 2020 gefaseerd opgevoerd.

BCM: durft u nog langer af te wachten?

BCM: durft u nog langer af te wachten?

Business Continuity Management (BCM) gaat over het beschermen van uw organisatie tegen de gevolgen van omvangrijke verstoringen en (on)bekende risico's. Dit is anno 2019 geen overbodige luxe. Helaas denken veel organisaties onvoldoende na over hoe ze een calamiteit gestructureerd dienen aan te pakken en kunnen overleven, terwijl de risico’s zich voor menige sector juist in een ongunstige richting ontwikkelen.

Deel twee van de zesdelige serie over Rethink

Deel twee van de zesdelige serie over Rethink

Het Rethink initiatief is er op gericht om onze kennis en visie te delen en de betrokkenheid van onze bedrijfstak bij maatschappelijke discussies te vergroten en versterken. In deze zesdelige serie gaan we in op elementen die daar een rol in spelen en kijken we naar de vijf verbeterrichtingen die simultaan opgepakt gaan worden.

Prijzen technische kunststoffen blijven hoog

Prijzen technische kunststoffen blijven hoog

Anders dan bij commodities zijn er zorgwekkende ontwikkelingen rond de levering van technische kunststoffen. Polymeren als PA 6.6 en POM en polyesters als PBT en PBS en PEEK zijn de afgelopen tijd schaars geworden. Dat heeft langere levertijden, hogere prijzen en zelfs productiestops tot gevolg. Bedrijven die producten maken met technische kunststoffen als belangrijkste basis, ondervinden veel hinder van de huidige trend. De schaarste is aanleiding om te zoeken naar alternatieve methodes en materialen. 

Revolutionair 3D-printsysteem voor high-performance plastics

Revolutionair 3D-printsysteem voor high-performance plastics

Het middels additieve productietechnieken vervaardigen van kunststof componenten in grote hoeveelheden is een tijdrovend proces. Onderzoekers van het Fraunhofer Institute for Machine Tools and Forming Technology IWU hebben nu een systeem en proces ontwikkeld dat acht keer sneller is dan conventioneel 3D-printen. Andere grote voordelen zijn onder andere het kunnen printen op complexe spuitgietdelen en – als extra slagroom plus een kers op de taart – zeer forse besparingen in materiaalkosten.

Zelf keuzes maken: de basis voor meerwaarde

Uit meerjarig onderzoek blijkt dat gemiddeld slechts 16% van de afnemers puur op prijs koopt. Dan is de wereld van de niet-prijskopers dus veel groter. En valt er dus wel wat aan te doen om uit de greep van de prijskopers te blijven – als je dat maar wilt.