Trends grondstoffen

Ooit was Italië een machtig land waar eerst de Romeinen en later de Venetianen de baas waren – in en buiten Europa. Dat is lang geleden, het is wel een land gebleven waar de ruïnes die oude tijden nog in herinnering brengen. Ondanks het feit dat Italië de vierde grootmacht is in economisch Europa en ze tot de G-7 behoren is het nooit een economisch florerend land geworden. Ook niet, bijna tachtig jaar geleden, toen samen met Japan en Duitsland de wereld veroverd zou gaan worden; dat was een staaltje van pure hoogmoed en arrogantie. Waarschijnlijk hebben de broeders in de strijd het dunste boek in de wereld niet gelezen. ‘Duizend jaar Italiaanse veldslagen’ heet het boek zonder noemenswaardige of heldendaden, wel met fraaie foto’s van schitterend uitgedoste veldheren. Na de Tweede Wereldoorlog is het met de bondgenoten snel gegaan om tot economisch herstel te komen; Italië is met een kater afgeserveerd.

Het eisenniveau wordt steeds hoger

Het eisenniveau wordt steeds hoger

In een nieuw rapport schetst ABN AMRO een beeld van de technisch kunststofspuitgietbranche in Nederland. Dit zijn bedrijven die door middel van spuitgieten producten in kleine series maken. Slechts een klein deel van hen maakt producten voor het eigen merk; het grootste deel produceert voor derden. Met dit rapport als basis publiceren we een tweetal artikelen. In het vorige nummer keken we naar een groot aantal ontwikkelingen in dit marktsegment. In dit tweede deel kijken we onder andere naar verdienmodellen en proposities.

Waarom QRM nu populair wordt

Waarom QRM nu populair wordt

De afgelopen jaren is Quick Response Manufacturing, afgekort QRM, aan een flinke opmars bezig binnen de Europese en met name de Nederlandse maakindustrie. Maar wat is QRM dan? En waarom worden daar zulke opmerkelijke resultaten mee geboekt? In deze vierdelige serie doen we daarover een boekje open.

Weekmakers: het zit ‘m in de details!

Weekmakers: het zit ‘m in de details!

Wanneer PVC een hoge elasticiteit of flexibiliteit moet hebben, klaren weekmakers de klus. Maar ze doen nog meer. De technologie heeft zich in de loop der jaren snel ontwikkeld en hoewel veel toepassingen al eeuwenlang worden gebruikt, hebben nieuwe ontwikkelingen de weg vrijgemaakt voor verbeterde materialen.

Hoe ver staat uw achterdeur open?

Hoe ver staat uw achterdeur open?

Veel MKB-bedrijven in de maakindustrie weten eigenlijk niet goed hoe het verloop van hun klanten is. Is dat zorgelijk? Eigenlijk wel, want het kost nu eenmaal tien keer meer aan inspanningen en geld om een nieuwe klant te werven, dan een bestaande klant te behouden.