Trends grondstoffen - Back to base met plastic troep

Plastic troep. Het woord zegt het al. Het is een verzameling van allerlei soorten, vervuild, gekleurd spul, het stinkt door allerlei oorzaken, het vervuilt oceanen, bos en strand, maar het bevat waardevolle grondstoffen en die willen we graag terugwinnen. Met enige ervaringen achter de rug blijkt dat mechanische scheiding zijn grenzen nadert, en kan een herverwerkbare grondstof alleen nog verantwoord van de krenten uit de pap gemaakt worden. Ander plastic afval gaat nu naar verbrandingsovens. 

Appkuns succesvol met design for manufacturing

Appkuns succesvol met design for manufacturing

Appkuns ontwikkelt zich in rap tempo, mede omdat het bedrijf onderdelen voor medische apparaten maakt die wereldwijd voor het eerst op de markt komen. Het bedrijf realiseert dit door Design for Manufacturing, ofwel de maakbaarheid van een product, centraal te stellen. Dat proces valt of staat met een goede samenwerking met de klant. Hoe komt Appkuns snel tot resultaten die voldoen aan de wensen van de klant?

Gaan composieten de scheepsbouw veroveren?

Gaan composieten de scheepsbouw veroveren?

Composieten in de scheepsbouw, waar beginnen we aan? Schepen zijn van staal! We weten hoe we daarmee moeten werken en composiet kunnen we niet lassen of (zelf) repareren. Daarom ligt het niet voor de hand composieten toe te passen. Toch heeft het ook vele voordelen, zoals een laag gewicht, grote vormvrijheid, akoestische demping, mogelijkheden voor functie-integratie en minder onderhoud. Waarom is dan niet elk schip of ten minste elke bovenbouw van composiet?

HSV viert 50 jarig innovatie

Alweer 50 jaar geleden, om precies te zijn in mei 1968, rolde het eerste stuk polystyreenschuim in Ede van de productieband. Dat moment markeerde de geboorte van het bedrijf HSV. De organisatie heeft zich inmiddels ontwikkeld van productiebedrijf in verpakkings- en bouwmaterialen tot een internationaal opererend bedrijf, dan inmiddels in de top 40 van Nederlandse maakbedrijven staat.

Zonder chemie geen circulaire economie

De transitie naar een duurzame samenleving brengt een enorme materiaaluitdaging met zich mee. Binnen de circulaire economie ligt de focus op terugwinning, herstel, recycling, reparatie en hergebruik. De nadruk ligt op het anders managen van materialen, minder op de intrinsieke eigenschappen van de materialen zélf. Vaak wordt gesuggereerd dat fossiele grondstoffen zo veel mogelijk vervangen moeten worden door hernieuwbare, biologisch afbreekbare grondstoffen. Maar zo eenvoudig is het niet: voor 65 procent van alle chemische producten en processen moet nog een duurzaam alternatief ontwikkeld worden. En dat vraagt om een nieuw perspectief.

Composteerbare producten: een onvermijdbare keuze?

Op het World Economic Forum 2018 dat onlangs in Davos is gehouden, hebben toonaangevende bedrijven zoals Unilever, Coca Cola, Mars en Pepsico zich gecommitteerd om uiterlijk in 2025 volledig te zijn overgestapt op herbruikbare, recycleerbare en composteerbare plastics. Deze grote bedrijven zien composteren dus als een belangrijke afvalverwerkingsoptie. Daarom is het des te opmerkelijker dat composteerders in Nederland dit proberen te blokkeren, of zoals het Christiaan Bolck van de WUR het onlangs verwoordde: ‘Deze keuze lijkt erop gericht om de dinosaurussen te laten voortleven’.