Kunststoffen 2017: rethink, recycle, re-use en renew!

Nieuwe business- en verdienmodellen, met nieuwe producten en een stroom aan oplossingen. De noodzaak om tot een veel duurzamere samenleving te komen zorgt voor een ongekende impuls. De kunststofindustrie is daarin duidelijk een koploper: niet verwonderlijk dat het thema van deze negentiende editie van de Kunststoffenbeurs in Veldhoven daar alles mee te maken heeft. U leest er alles over in deze uitgebreide special.

 

Alles over de prijs van kunststof grondstoffen

Deze ‘Trends’ laat u op weer kennis nemen van de prijzen van een aantal grondstoffen. Het zijn richtprijzen die zo actueel mogelijk marktontwikkelingen volgen. De prijstrend wordt beïnvloed door recent nieuws.

De expanderende mogelijkheden van partikelschuim

Engineering is een sleutelwoord bij HSV Moulded Foams Group. Schuim uit verschillende geëxpandeerde kunststofsoorten vindt zijn weg naar de behuizingen van apparaten, achterbanken van auto's, trays in logistieke ketens en maaltijdverpakkingen. Hybride toepassingen van partikelschuim met lagedrukgespuitgiete kunststofdelen blijken steeds vaker het antwoord op een complex samenstel van vragen. 

De kracht van natuurvezelversterkte composieten

Een artikel over het gebruik van natuurvezels in ‘standaard’ kunststoffen.

 

Het fundament: de waardestroom

De lean-methodiek wordt dan vaak gezien als manier om verspillingen uit te bannen en ervoor te zorgen dat ‘alles wat we doen waarde toevoegt.’ Maar met een dergelijke beschrijving wordt voorbijgegaan aan waar het echt om gaat. Om daar duidelijkheid in te scheppen publiceren we een vijfdelige serie over lean-management. In dit derde deel focussen we op de waardestroom.

Innovatieve spuitgiet voedselverpakkingen ontwikkeld

Biobased plastics worden op dit moment nog niet veel gebruikt in spuitgiet voedselverpakkingen, zoals saladebakjes of botervlootjes. Een nieuw onderzoeksproject dat zich richt op de realisatie van prijscompetitieve voedselverpakkingen uit biobased plastics, moet daar verandering in brengen. De uitdaging binnen het project is het zo dunwandig mogelijk kunnen spuitgieten van transparante biobased plastics, die daar eigenlijk te viskeus voor zijn…