De jacht op geautomatiseerde composietverwerking

De jacht op geautomatiseerde composietverwerking

In de wereld van composieten spelen vliegtuigfabrikanten een absolute hoofdrol. Een wat techniek betreft traditioneel conservatieve branche heeft het gebruik van koolstofvezelversterkte kunststoffen breed omarmt. Maar giganten als Airbus en Boeing zijn niet alleen grootafnemer van deze materialen: ze zijn absolute koplopers als het gaat om ontwikkeling van betere materialen en efficiëntere productieprocessen.

Bedrijfsreportage

Bedrijfsreportage

Voor elk product een verpakking; dat is waar Van der Windt voor staat. Het bedrijf ontwikkelt, produceert en levert kunststof- en kartonnen verpakkingen en disposables. Begonnen in 1969 in het hart van het Westland als leverancier voor de Nederlandse tuinbouw, is Van der Windt Verpakking BV uitgegroeid tot een internationaal toonaangevende distributeur in verpakkingen.

Industrie bloeit op in Nederland

Steeds meer bedrijven, groot en klein, stellen zichzelf de vraag of ze nog wel in het buitenland moeten produceren. Het kostenvoordeel is echter niet het enige doorslaggevende argument om op Nederlandse bodem terug te keren. De klant eist maatwerk, korte toelevertijden en een product dat duurzaam tot stand is gekomen. Bulk is uit, kleine series zijn in. Bovendien: we zijn op zoek naar lokale helden.

Nederland en Duitsland werken samen aan ontwikkeling bio-economie

De directies van het Duitse cluster voor industriële biotechnologie CLIB2021 en het Nederlandse cluster BE-Basic (Bio-based Ecologically Balanced Sustainable Industrial Chemistry) hebben tijdens het BIO World Congress een intentieverklaring ondertekend voor samenwerking bij de ontwikkeling van de bio-economie.

Scholingsinitiatieven techniek erg verbrokkeld

Scholingsinitiatieven techniek erg verbrokkeld

Hoewel naar verwachting de daling van de werkgelegenheid in de industrie verder zal doorzetten, zal dit niet tot een overschot aan technici leiden. Sterker nog; er worden op termijn tekorten verwacht. Al met al een complexe materie, die van grote invloed is op met name industriële bedrijven. Prof. Jaap de Koning schreef er een essay over, op basis waarvan Kunststof Magazine een driedelige serie samenstelde.

KraussMaffei presenteert nieuwe machinereeks

KraussMaffei presenteert nieuwe machinereeks

Tijdens een klantevenement toonde KraussMaffei haar bezoekers een wereldprimeur in de vorm van nieuwe dimensie in spuitgieten: de progressieve GX-serie. Deze serie spuitgietmachines breidt het productportfolio uit in het segment met hydromechanische dubbele opspanplatentechniek, in de range met middelgrote sluitkrachten. De passie van de ontwikkelaars heeft geresulteerd in een uitstekend machineconcept met intelligente productinnovaties, zoals de GearX sluiteenheid en de GuideX geleideschoen.

Belgische kunststofindustrie minder optimistisch

Ter gelegenheid van haar Algemene Vergadering publiceert Federplast.be, de vereniging van producenten van kunststof- en rubberartikelen in Belgie, de resultaten van een rondvraag bij haar leden. Centraal stonden de sterk gestegen grondprijzen.