Zuiderplastics zoekt uitdaging in complexe producten

Begonnen als kleine onderneming in het Noord-Brabantse Zundert, is Zuiderplastics inmiddels uitgegroeid tot een belangrijke toeleverancier van geblazen kunststof producten met grote bekendheid in Nederland en in Europa. Zuiderplastics is actief in het produceren van kunststof producten, die worden vervaardigd met de blow moulding-techniek. Ondanks de harde tegenslagen, die veel kunststofverwerkende bedrijven de laatste tijd hebben moeten incasseren, heeft Zuiderplastics haar hoofd goed boven water kunnen houden.

Opleidingen versterken positie van de composietenindustrie

Composiet is booming. Het moderne, lichte en ijzersterke materiaal is tegenwoordig
op vele plaatsen terug te vinden. Maar om het materiaal te kunnen verwerken is kennis nodig. Daarom heeft VAPRO — op initiatief van Vereniging Kunststof Composieten Nederland (VKCN) en in opdracht van federatie NRK — een branchegerichte opleidingsstructuur ontwikkeld.

De kunst van het galvaniseren op kunststof

Naast alle voordelen ontbeert kunststof een aantal belangrijke eigenschappen die metaal wel heeft; kunststof is zacht en niet slijtvast, slecht krasbestendig, niet hitte bestendig,
niet elektrisch geleidend (afscherming) en heeft geen mooie decoratieve glans zoals metaal. De meeste van deze eigenschappen kunnen echter verkregen worden door een (dunne) metaallaag aan te brengen op de kunststof.

Herstel kunststofindustrie vergt investeringen

Na twee jaar productiekrimp richt de kunststofindustrie zich geleidelijk op. Bij een terugkeer naar het oude groeipad laat een volledig productieherstel tot 2018 op zich wachten. Meer innovatie en het beter vermarkten van nieuwe producten zijn noodzakelijk om het herstel te versnellen. Een en ander komt naar voren uit een rapport van ING Economisch Bureau, dat uitgebreid onderzoek deed naar de stand van zaken in de kunststofindustrie.

Een duurzaam milieu met kunststoffen?