20e Jaargang, nummer 8-2009

Bedrijfsreportage

Wie van veel afwisseling en technische uitdagingen houdt, zou eigenlijk in een modelmakerij moeten werken. De Belfeldse Modelmakerij BV en Pot d’Or CAD/CAM Service zijn twee nauw samenwerkende bedrijven die op dit terrein actief zijn. Wij spraken met Hans van Deursen, één van de directeuren van de bedrijfscombinatie waar gouden handjes heel gewoon zijn.

Beurzen

Nieuws over vakbeurzen voor de kunststofindustrie. Met een voorbeschouwing op de Euromold 2009, en nabeschouwing op de succesvol verlopen vakbeurzen Kunststoffen 2009 in Veldhoven en de Empack in Brussel.

Management

De Nederlandse Industrie is en blijft belangrijk voor Nederland en voor de Nederlandse economie. Ook om die reden brengt ING dit jaar weer een vervolg uit op de eerdere uitgebreide ING studie getiteld ‘My Industry: Dutch manufacturing 2010’. In deze outlook worden de vooruitzichten voor een aantal belangrijke deelbranches van de Nederlandse Industrie in beeld gebracht.

Techniek

Op de vakbeurs Fakuma 2009 presenteerde het Duitse Zahoransky Formenbau GmbH een totaal nieuw en uniek concept voor een viercomponentenmatrijs. Verder nieuws over een innovatieve lastechniek voor vezelversterkte kunststoffen. Het is het resultaat van een door de Duitse overheid gesteund project, dat eerder dit jaar de JEC Composites Innovation Award 2009 in de categorie ‘Automation’ won.

Milieu

De verpakkingenbelasting is niet duurzaam. Op termijn zal de omstreden heffing dan ook geheel verdwijnen of veranderen. Verder nieuws over de oprichting van een REACH-club, waarin mensen met verstand van de REACH-regeling bij elkaar worden gebracht.

Management

Oude veiligheidsnormen lopen achter bij de huidige stand der techniek en moeten worden vervangen. Dit artikel gaat in op een aantal nieuwe normen voor besturingssystemen met een veiligheidsfunctie.