20e Jaargang, nummer 7-2009

Bedrijfsreportage

Aanvankelijk niet gehinderd door enige kennis van het rotatiegieten, maar geholpen door de lef die een ondernemer moet hebben. Dat is zo ongeveer de kortste beschrijving van de ingrediënten die tot het succes van rotatiegieter P.R.M. Kunststoffen hebben geleid. Een goed doordacht productieconcept laat het bedrijf zelfs in deze tijd groeien.

Beurzen

Nieuws over vakbeurzen voor de kunststofindustrie. Met voorbeschouwingen op Fakuma 2009, de EMPACK en Energie 2009.

Management

Octrooiliteratuur blijkt zeer geschikt als inspiratiebron voor betere producten. En op initiatief van Dragon Plastics BV en Syntens wordt op 12 november de Kunststofdag 2009 georganiseerd.

Techniek

Engel introduceert Onyx, een nieuw beschermingssysteem tegen slijtage van plastificeerschroeven.

Onderzoek

Een biologisch afbreekbaar kunsthars vervangt vitale lichaamsdelen. Binnen het TAPAS-project wordt de toepassing van thermoplastische composieten in luchtvaart onderzocht. En het Duitse Kunststofinstituut Lüdenscheid onderzoekt nieuwe spuitgiettechnieken voor de hechting van kunststoffen op metalen.

Apparatuur

Ultrasoon torsielassen spaart fragiele materialen. De componenten worden met deze techniek veel minder zwaar belast dan bij klassiek ultrasoon lassen het geval is.

Algemeen Nieuws

FME-voorzitter Jan Kamminga reageert op het boek 'De grote recessie' dat het Centraal Planbureau (CPB) onlangs presenteerde.