20e Jaargang, nummer 5-2009

Bedrijfsreportage

De toepassing van composietmaterialen neemt nog altijd in hoog tempo toe. Dat maakt het des te belangrijker dat bijvoorbeeld de fabricageprocessen zoveel mogelijk geautomatiseerd worden. Wij waren bij een zeer vooraanstaande speler op het gebied van kennisontwikkeling op dit vlak: het Automated Composites Manufacturing Technologie Centrum van het NLR in Marknesse.

Milieu/recycling

SABIC Innovative Plastics is de winnaar van de Responsible Care Award 2009. En de
oppervlaktebehandelende industrie bereidt zich voor op eisen in 2030.

Management

Na drie jaar kan de balans opgemaakt worden voor de zesentwintig MKB-bedrijven die sinds 2005 hebben gewerkt aan het uitvoeren van hun Innovatie-Prestatiecontract (I-PC). Belangrijk resultaat is dat de bedrijven innovatie onderdeel hebben gemaakt van hun bedrijfsstrategie. En de Belgische kunststof- en rubberindustrie vraagt om ondersteuning van het concurrentievermogen.

Algemeen Nieuws

TNO organiseert een workshop ‘Rapid Manufacturing’. De organisatoren zijn er in geslaagd de deelnemers blijvend enthousiast maken voor een techniek met haast eindeloze mogelijkheden.

Techniek

Formatec brengt keramiek en kunststof met spuitgieten bijeen. Het bedrijf, dat als enige in de Benelux gespecialiseerd in het spuitgieten van keramiek biedt daarmee een combinatie van het beste van twee werelden.

Software

Software-ontwikkelaar Blisss en spuitgieter Reggeplast ontwikkelden een ERP-systeem, speciaal voor spuitgieters.