20e Jaargang, nummer 2-2009

Bedrijfsreportage

Reobijn viert dit voorjaar haar vijftigjarig jubileum. De in Haaksbergen gevestigde spuitgieter heeft in die halve eeuw heel wat competenties ontwikkeld. Toch zijn het niet alleen pioniers in de techniek, maar zeker ook op andere vlakken van de bedrijfsvoering. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen was bij Reobijn al gemeengoed, lang voordat MVO een algemeen bekende term was. Een verhaal over hoe ook in economisch slechte tijden aandacht voor de omgeving in dienst kan staan van de bedrijfsresultaten.

Techniek

Keronite is een chromaatvrij oppervlaktebehandelingproces dat het mogelijk maakt het oppervlak van lichte metalen, zoals aluminium, magnesium en titanium, te veranderen in een extreem harde, dichte keramiek, dat zeer corrosiebestendig en enorm slijtvast is. Bij dit dompelproces wordt gebruikgemaakt van plasma elektrolytische oxidatie (PEO).

Serie

Het tweede deel van een serie over Product Data Management. Bij de ontwikkeling van producten wordt tegenwoordig zoveel informatie gerealiseerd, dat die al snel onbeheersbaar wordt. Product Data Management (PDM) biedt hiervoor een oplossing.

Management

Marktonderzoeker AMI keek naar de markt voor kunststof buis-systemen. En VentureLab Twente ondersteunt startende hightech ondernemingen bij het vermarkten van nieuwe technologieën.

Onderzoek

Van de ketenmoleculen in de buitenste laag van een blok massief polystyreen werd vermoed dat ze onder de 95oC niet vloeibaar zouden zijn, maar de eerste paar nanometers gedragen zich wel degelijk anders dan de bulk van deze kunststof. De buitenste laag blijkt namelijk kenmerken te bezitten van een vloeistof.