20e Jaargang, nummer 1-2009

Bedrijfsreportage

Voestalpine Polynorm Plastics heeft een productportfolio van thermohardende en thermoplastische kunststoffen ten behoeve van de automotive- en de truckindustrie. Markten die het tegenwoordig extra moeilijk hebben, maar de conclusie dat het slecht gaat bij Voestalpine Polynorm Plastics mag niet zomaar getrokken worden. Het bedrijf heeft namelijk recentelijk een aantal innovatieve producten marktrijp gemaakt en heeft daarmee haar toch al sterke positie in dit marktsegment nog verder verstevigd.

Techniek

In het afgelopen jaar waren er tal van ontwikkelingen in de wereld van polyolefinen. En de Fontys Hogeschool Toegepaste Natuurwetenschappen in Eindhoven heeft als eerste in Nederland een printer die nanodeeltjes, biologische materialen en geleidende polymeren kan printen.

Materialen

Lanxess ontwikkelt een levensduurverlenger voor WPC. Een nieuw additief vernietigt houtaantastende micro-organismen.

Serie

Eerste deel van een serie over Product Data Management. Bij de ontwikkeling van producten wordt veel informatie gerealiseerd. In deze tijden van globalisering en 24/7 economie is het beheren en stroomlijnen van al deze informatie een grote uitdaging. Product Data Management (PDM) biedt hiervoor een oplossing.

Toepassingen

Voor een nieuwbouwproject in Delft ontwikkelt en realiseert de Hogeschool INHolland een unieke composietengevel van koolstof- en aramidevezels.

Techniek

Met Rapid Manufacturing kunnen implantaatoperaties sneller, meer accuraat en beter voorbereid worden uitgevoerd, dan dat met conventionele operatietechnieken het geval is. Dat blijkt uit een onderzoek van Dr. Michiel Janssens en Drs. Jules Poukes van het Academisch Ziekenhuis Maastricht, dat is verricht in het kader van de Custom-Fit European Project Framework.