19e Jaargang, nummer 6-2008

Beurzen

De Kunststoffenbeurs in Veldhoven viert haar tienjarig bestaan. Een felicitatie waard, want Mikrocentrum slaagt er ieder jaar weer met gemak in om de grootste vakbeurs op kunststofgebied in de Benelux vol te boeken. Op woensdag 24 en donderdag 25 september zullen in het NH Koningshof Hotel te Veldhoven weer ruim 200 specialistische bedrijven uit Nederland, België en Duitsland exposeren. Een groot aantal van hen stelt zich in onze uitgebreide voorbeschouwing aan u voor.

Bedrijfsreportage

VDL Wientjes Roden vervaardigt hoogwaardige kunststofproducten. Het Drentse bedrijf kent diverse bewerkingstechnieken zoals vacuümvormen, CNC-bewerkingen, lassen, lijmen en assemblage en heeft daarmee in diverse markten een uitstekende reputatie opgebouwd.

Apparatuur

ING publiceerde een uitgebreid rapport over machines voor kunststofverwerking. Het rapport geeft een interessant overzicht van de markten en trends voor kunststofverwerkende machines. Hieruit blijkt onder andere dat spuitgietmachines steeds intensiever worden gebruikt.

Milieu

Ook in het afgelopen jaar werkten de bedrijven in de rubber-, lijm- en kunststofindustrie weer efficiënter en verbruikten ze weer minder energie. In concrete cijfers: 110 bedrijven bespaarden vorig jaar gemiddeld 3,6%. Dat is bijna het dubbele van de 2% die de industrie afsprak met Minister van Economische Zaken, mevrouw Maria van der Hoeven.

Software

Delcam lanceert 's werelds eerste 'Tribrid Modelling' software. Dit productontwikkelsysteem is een ideale oplossing voor re-engineering van bestaande producten naar verbeterde ontwerpen, maar bijvoorbeeld ook voor het ontwikkelen van 'mass customisation' producten.

Serie

In dit derde en tevens laatste deel van de serie over allianties wordt ingegaan op een aantal belangrijke punten voor het managen en in stand houden van een samenwerking: vertrouwen, verwachtingen, flexibiliteit, managementstijl en de hoeveelheid partners.