19e Jaargang, nummer 4-2008

Bedrijfsreportage

Als er één aspect is waarmee producten onderscheidend en innovatief kunnen worden gemaakt dan is dat wel het materiaal waaruit het wordt vervaardigd. Zeker in de kunststofindustrie zien we daar dagelijks aansprekende voorbeelden van. Wij waren op bezoek bij Materia, een uniek materialenplatform voor architecten en ontwerpers.

Serie

Allianties kunnen investeringsbesparingen opleveren, levertijden verkorten, leveranciersbetrouwbaarheid verhogen, innovatie bevorderen en nieuwe markten opleveren. Kunststof Magazine vroeg AllianceStar mee te werken aan een serie van drie artikelen over samenwerkingsverbanden. In dit eerste deel focussen we op de basisprincipes van het strategisch samenwerken.

Management

Op het gebied van hout-kunststof-composieten zijn er de laatste jaren veel ontwikkelingen in gang gezet. Inmiddels zijn allerlei milieuvriendelijke alternatieven voor tropisch hardhout en verduurzaamd hout voorhanden. Maar hoe zorg je er als fabrikant voor dat ook potentiële klanten hiervan op de hoogte zijn? Of beter nog, hoe zorg je dat ze jouw product kopen? Tech-Wood, de Europese marktleider in deze sector, licht een tipje van de sluier op.

Beurzen

The JEC Composites Show, die van 1- 3 april in Parijs werd gehouden, heeft andermaal haar status als ’s werelds grootste internationale evenement binnen de composietenindustrie bevestigd. Met als thema ‘Advances in manufacturing and environment’ werd wederom een prachtevenement georganiseerd. In dit artikel blikken we kort terug en gaan we in op de trends die binnen de composietenindustrie een rol spelen.

Milieu

Bronkoeling kan voor zowel spuitgiet- als extrusiebedrijven een interessant alternatief vormen voor mechanische koeling. Uit een groot internationaal onderzoek komt naar voren dat bedrijven vaak onvoldoende op de hoogte zijn van de nieuwe Europese REACH-wetgeving. En uit cijfers van het Energiecentrum is gebleken dat het MKB in Nederland het afgelopen jaar ruim 12 miljoen euro op energiekosten heeft bespaard.