19e Jaargang, nummer 2-2008

Bedrijfsreportage

Van den Berg Kunststofbewerking uit het Brabantse Son is gespecialiseerd in het vervaardigen van kunststof producten door middel van verspaning. Het bedrijf, dat niet alleen hoogwaardige producten maakt maar vooral ook haar processen erg goed op orde heeft, heeft een plek veroverd in het hoogwaardige marktsegment.

Techniek

Rapid Manufacturing (RM) biedt interessante mogelijkheden voor klantspecifieke massaproductie. Helaas is het betrouwbaar en gedetailleerd ontwerpen van RM-onderdelen gecompliceerd, vanwege de lastig te beschrijven materiaaleigenschappen. Het Delftse ingenieursbureau BPO ging aan de slag om een nieuwe methode voor het maken van betrouwbare berekeningen aan RM-producten te ontwikkelen.

Onderzoek

De markt van bioplastics ontwikkelt zich snel. Daarbij ging het tot nu toe vooral om enkelvoudige folies voor verpakkingsmateriaal. Er wordt echter druk gewerkt aan de ontwikkeling van meer hoogwaardige toepassingen: van afvalzakjes die stankoverlast voorkomen tot verpakkingsmateriaal waarin brood kan worden afgebakken.

Beurzen

Dinsdag 11 maart zwaaien de vele deuren van de Utrechtse Jaarbeurs weer open voor de gecombineerde vakbeurzen ESEF en Techni-Show. Een succesformule, want met de ESEF als vakbeurs voor toeleveren, uitbesteden en engineering en de Techni-Show als vakbeurs voor industriële productietechnieken wordt een heel breed en zeker ook voor de kunststofindustrie interessant aanbod gepresenteerd.

Serie

In dit nummer de derde en tevens laatste aflevering van de driedelige serie over zelfherstellende materialen. In dit afsluitende artikel een beknopte beschrijving van de ontwikkelingen bij andere materiaalklassen dan kunststoffen en de context waarin het vakgebied zich in Nederland ontwikkelt.