19e Jaargang, nummer 1-2008

Bedrijfsreportage

Pultrusie is – geheel ten onrechte – een tamelijk onbekende verwerkingstechniek. Wij bezochten het Tilburgse DPP Pultrusion, dat een niche in een niche heeft gekozen. Het bedrijf heeft zich namelijk gespecialiseerd in de waarschijnlijk moeilijkste vorm van deze techniek: micropultrusie.

Techniek

Een artikel over het Inter-mold procédé, dat het mogelijk maakt klittenband te spuitgieten. Hiermee kunnen hoogwaardige klittenbandoplossingen rechtstreeks in het spuitgietproduct geïntegreerd worden.

Serie

In dit nummer de tweede aflevering van de driedelige serie over zelfherstellende materialen. De ontwikkeling ervan vertakt zich in meerdere onderzoekrichtingen.

Management

Veel marktnieuws in dit eerste nummer van 2008. Uit de laatste kwartaalupdate van Rabobank Cijfers & Trends blijken de economische vooruitzichten voor de Nederlandse kunststofindustrie positief. Ook de Europese markt en met name de nieuwe EU-lidstaten laten gezonde groeicijfers zien. Eenzelfde beeld laat zich zien bij de composietenindustrie.

Materialen

Eén van de meest veelzijdige kunststofmaterialen van dit moment is zonder enige twijfel Corian®. Dit geavanceerde composietmateriaal op basis van acryl (PMMA) blinkt uit in zowel producteigenschappen als in toepassingsmogelijkheden.