18e Jaargang, nummer 9-2007

Bedrijfsreportage

VDL Parree viert komend jaar haar zestigjarig bestaan. Niet alleen de fabricage van kunststofproducten, maar ook metaalproducten en vooral combinaties daarvan vormen de bedrijfsactiviteit van het bedrijf waar algemeen directeur Ger Stappers sinds een kleine zeven jaar de scepter zwaait.

Milieu

De kunststofindustrie neemt maatregelen tegen klimaatverandering. En Minister Maria van der Hoeven roemt de rubber- en kunststofindustrie: Meer dan 62% energie-efficiency in 15 jaar tijd!

Beurzen

De K 2007 in Düsseldorf ligt weer achter ons. ’s Werelds grootste vakbeurs voor de rubber- en kunststofindustrie was weer grootser dan ooit. In dit nummer een nabeschouwing.

Serie

Materialen die zichzelf na een beschadiging repareren. Dat klinkt als verre toekomstmuziek, maar is dichterbij dan menigeen denkt. In het eerste deel van deze driedelige serie introduceren we het concept van ‘self healing man made materialen’, geven we de stand van zaken van het onderzoek daarnaar en kijken we naar beoogde toepassingen.

Management

Het gaat goed met de kunststof- en rubberindustrie in België. Sinds 2003 heeft dit land zelfs de snelst groeiende kunststof- en rubberindustrie binnen Europa. Een en ander wordt duidelijk uit het Economisch Jaarrapport 2006 van deze sector, gepubliceerd door Federplast.be, de Vereniging van Producenten van Kunststof- en Rubberartikelen vzw.

Materialen

Het uitbrengen van ABBA's plaat 'The Visitors' in 1982 - nu 25 jaar geleden - markeerde het startpunt van een revolutie: de eerste popmuziek-cd gemaakt van het geavanceerde Makrolon-materiaal van Bayer. Maar ook voor de nieuwste generatie gegevensdragers is dit nog steeds hét basismateriaal.

Jaaroverzicht

Overzicht van alle in 2007 geplaatste artikelen.