18e Jaargang, nummer 5-2007

Bedrijfsreportage

Folietechniek BV uit het Brabantse Raamsdonksveer vierde onlangs haar 25-jarig bestaan. Met 55 medewerkers levert het bedrijf een breed assortiment aan folies voor de thermovormindustrie. We namen een kijkje in een modern bedrijf, dat ook de ontwikkeling van haar medewerkers hoog in het vaandel heeft.

Techniek

Processen voor de fabricage van composietmaterialen zijn vaak lastig te automatiseren, terwijl de cyclustijden lang zijn. Om daar verandering in te brengen, sloegen de Technische Hogeschool uit Aken en onderzoeksinstituut IKV Aachen de handen ineen. Het resultaat van hun inspanning is een heel nieuw fabricageconcept, dat de naam ‘Gap impregnation’ heeft meegekregen.

Serie

Dit tweede deel van deze driedelige serie over Design for Manufacturing (DFM) en Design for Assembly (DFA) gaat over het verbeteren van het assemblagegemak. Hoe kunnen we tot ontwerpen komen die leiden tot snellere en efficiëntere assemblage? En hoe groot is het belang van de toepassing van DFA bij al dan niet geautomatiseerde assemblagelijnen?

Onderzoek

De belangrijkste klimaatsinvloeden, verantwoordelijk voor de veroudering van de meeste materialen, zijn het zonlicht in combinatie met de (oppervlakte)temperatuur en water in al zijn verschijningsvormen. Een artikel over de invloed van het klimaat op veroudering van kunststoffen en over de methoden om de weersbestendigheid van kunststoffen te kunnen testen.

Management

De vraag naar kunststofproducten in Rusland neemt sterk toe en met name de bouw- en verpakkingsmarkt aldaar zullen sterk groeien. Maar ondanks indrukwekkende groeicijfers blijkt de markt in Rusland en de voormalige Sovjet Staten ten opzichte van de rest van Europa nog steeds sterk onderontwikkeld.