18e Jaargang, nummer 3-2007

In deze editie o.a.:

Special

Met als thema ‘materiaalselectie’ vindt op 9 en 10 mei aanstaande in het Beursgebouw Eindhoven de achtste editie van de beurs Materials Engineering plaats. In dit nummer een uitgebreide special over deze tweejaarlijkse vakbeurs.

Bedrijfsreportage

Flestic, flessen uit plastic. Met een productieconcept dat gebaseerd is op enkelvoudige blaasvormmachines, maakt het bedrijf uit Dronten het voor haar klanten mogelijk tegen relatief geringe investeringen hun eigen fles of flacon te laten maken.

Milieu

Synbra Technology heeft met succes een recyclingproces voor expandeerbaar polystyreen (EPS) ontwikkeld. Een hoogwaardige oplossing, met naast forse financiële besparingen vooral ook winst voor het milieu.

Software

Luidt virtuele simulatie het einde van het fysieke prototype in? Dat niet, hoewel met virtuele simulaties het aantal prototypes sterk kan worden teruggedrongen, wat dan weer een aanzienlijke kostenbesparing oplevert. Maar virtuele simulaties in het ontwerpproces hebben nog meer voordelen.

Materialen

Het werken met fluorescerende, smeltende pigmenten blijkt vaak nog een uitdaging. De Radglo RPC-serie laat fluorescentie combineren met normale pigmenteigenschappen, waardoor toepassing van fluorescerende pigmenten niet langer een probleem hoeft te zijn.

Apparatuur

Roterende smeltfiltreersystemen bieden vaak economische meerwaarde. Dit artikel gaat in op de afwegingen die bij de keuze van een systeem voor smeltfiltratie gemaakt zouden moeten worden.