17e Jaargang, nummer 9-2006

In deze editie o.a.:

Bedrijfsreportage

Het is nu precies een jaar geleden dat het composietenlab van de Hogeschool INHOLLAND Delft werd geopend en het lab is inmiddels klaar voor de taak waarvoor het werd opgericht. Met de komst van dit lab heeft het hoger onderwijs een faciliteit gekregen die uniek is voor Nederland, België en zelfs Duitsland.

Onderzoek

Dr.ing. Kees Bastiaansen en prof.dr. Dick Broer zijn de eerste winnaars van de Pieter Jan Lemstra Invention Award. In totaal heeft het Dutch Polymer Institute (DPI) 42 ‘Invention Certificates’ aan wetenschappers uitgereikt.

Serie

Veel mensen kennen kunststof in de vorm van granulaat, maar weinigen staan er bij stil dat de extrusie van monofilamenten met aansluitend het granuleren (naar volume gerekend) de belangrijkste verwerkingstechniek in de kunststofbranche is. In deze driedelige serie gaan we in op de verschillende technieken die hierbij toegepast worden.

Milieu

De invoering van de Europese verordening REACH is voorzien op 1 april 2007. Van het bedrijfsleven en met name ook de kunststofindustrie, worden enorme inspanningen gevraagd.

Techniek

Het tweede en laatste deel van het artikel over de nieuwe thermoplastische composiet AcoustiMax®. Dit door Owens Corning ontwikkelde materiaal biedt nieuwe mogelijkheden voor met name auto-interieuren.

Management

Een rapport van AMI laat zien dat het met de spuitgietindustrie in het Verenigd Koninkrijk bepaald niet goed gaat. Het aantal spuitgieters aan gene zijde van de Noordzee neemt in hoog tempo af.

Jaaroverzicht

Overzicht van de in 2006 verschenen artikelen van Kunststof Magazine.