17e Jaargang, nummer 8-2006

In deze editie o.a.:

Bedrijfsreportage

Op de NPE in Chicago van afgelopen zomer toonde Foboha haar nieuw ontwikkelde en gepatenteerde Twin Cube systeem in werking. Het bedrijf uit het Duitse Haslach ziet dit revolutionair nieuwe matrijs-systeem als de belangrijkste motor voor haar groei in de komende jaren.

Materialen

Owens Corning heeft een nieuwe thermoplastische composiet ontwikkeld: AcoustiMax®. In dit eerste deel van dit tweedelige artikel wordt ingegaan op de verbeterde structurele en akoestische eigenschappen van dit materiaal.

Beurzen

De jaarlijkse vakbeurs Euromold -- van 29 november tot 2 december in het Exhibition Centre in Frankfurt am Main -- is een begrip op het gebied van matrijsbouw, gereedschappen, productontwerp en productontwikkeling. Verder nabeschouwingen van de beurzen Composites Europe en de Kunststoffenbeurs in Veldhoven en een voorbeschouwing op de tweede editie van de beurs easyFairs Plastics Innovations Benelux.

Techniek

Een potentieel revolutionair systeem met platte spuitkoppen produceert films en coatings met een hoger aantal lagen dan bij conventionele coëxtrusie mogelijk is. Met deze nieuwe technologie worden microlaagstructuren verkregen die de damp- en gaswerende barrière verbeteren, gels inkapselen en ‘ontsmelten’ en fabrikanten in staat stellen om dure materialen economischer te gebruiken.

Apparatuur

Een belangrijk deel van de producten van AVK Plastics wordt door middel van het lagedruk spuitgietprocédé uit regranulaat en maalgoed vervaardigd. Op zoek naar nieuwe methoden om ook moeilijk verwerkbare materiaalstromen te kunnen verwerken, werd in samenwerking met machineleverancier Kotraco en het Belgische IPM een nieuw grondstofsysteem ontwikkeld.