17e Jaargang, nummer 7-2006

In deze editie o.a.:

Bedrijfsreportage

Wie extrusie in kunststof zegt, heeft het zeker in Nederland bijna automatisch over Enitor. Het bedrijf uit het Friese Buitenpost vervult al sinds 1956 een absolute pioniersrol op het gebied van kunststofextrusie. Algemeen directeur Han Schootstra leidde ons rond in de wereld van profielen en liet zien dat ook daar de ontwikkelingen verre van stilstaan.

Serie

Ixef®-materialen zijn in hoge mate met glasvezel gevulde semi-aromatische polyamiden. In deze vierdelige serie kijken we naar tal van aspecten ten aanzien van het ontwerpen met en het verwerken van Ixef®-materialen. Dit vierde en tevens laatste deel heeft als onderwerp gasondersteund spuitgieten met engineering-polyamiden.

Materialen

Onlangs werd Belgian BioPackaging opgericht. Deze vereniging ter promotie van biologisch afbreekbare en composteerbare materialen staat voor een grote uitdaging.

Management

Het Economisch jaarrapport over de Belgische Kunststof- en rubberindustrie in 2005 laat een sterk herstel van de kunststofindustrie in België zien.

Beurzen

De internationale vakbeurs voor de kunststofindustrie Fakuma vindt plaats van 17 t/m 21 oktober in de Messe Friedrichshafen, op het drielandenpunt van Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Ongeveer 1500 exposanten zullen hier een breed scala aan machines, randapparatuur, grondstoffen, gereedschappen, halffabrikaten en eindproducten voor de kunststofindustrie tonen.

Onderzoek

Nederland kent een lange traditie in de ontwikkeling van nieuwe materialen. Eén van de huidige vernieuwers is het Polymer Service Centre Groningen (PSCG). Deze spin-off van de Groningse universiteit ontvangt subsidie vanuit de WBSO, een fiscale stimuleringsregeling.

Apparatuur

De Duitse machinebouwer B+B Anlagenbau GmbH heeft een innovatief en efficiënt installatieconcept voor PET-recycling ontwikkeld.