17e Jaargang, nummer 6-2006

In deze editie o.a.:

Special

Inspireren en Innoveren; dat is het thema voor de achtste kunststoffenbeurs in Veldhoven. Het gratis toegankelijke tweedaagse evenement Kunststoffen 2006 wordt dit jaar gehouden op woensdag 27 en donderdag 28 september, natuurlijk nog steeds in de inmiddels vertrouwde Koningshof. In deze uitgebreide special stelt een groot aantal exposanten zich aan u voor. In de losse inlegger bij dit nummer is alle informatie voor een succesvol beursbezoek op een handzame manier bijeengebracht.

Bedrijfsreportage

Producent van kunststofartikelen Rompa uit Terheijden bestaat inmiddels 125 jaar, maar blijkt -- kijkend naar de huidige activiteiten – bepaald geen bejaard familiebedrijf. Onder aanvoering van de huidige directeur/eigenaar Wim van Hoof wordt hard gewerkt aan een organisatie die ook over 25 jaar nog vitaal is. Van Hoof praatte ons bij en liet zien wat er voor nodig is om een internationaal opererende full service supplier te kunnen worden.

Serie

Ixef®-materialen zijn in hoge mate met glasvezel gevulde semi-aromatische polyamiden. In deze vierdelige serie kijken we naar tal van aspecten ten aanzien van het ontwerpen met en het verwerken van Ixef®-materialen. Dit derde deel gaat over de invloed van lasnaden op de mechanische eigenschappen en over methoden om deze te verbeteren.

Management

Zo goed als alle kunststofverwerkende bedrijven kennen het probleem. Een serie wordt voortijdig beëindigd, een klant verandert zijn specificatie, men heeft meer besteld dan echt nodig om de opdracht te kunnen afmaken, enzovoort. Het resultaat is dat bij tal van verwerkers overschotten van nieuw grondstofmateriaal ontstaan. Een initiatief van het Vlaams Kunststofcentrum brengt vraag en aanbod bij elkaar.

Software

Virtuele productontwikkeling is ook binnen de kunststofindustrie niet meer weg te denken. Een artikel over de kracht van simulatie- en analysesoftware.

Beurzen

Het Essen Exhibition Centre is van 20 tot en met 22 september het toneel van Composites Europe. Deze veelzijdige beurs – met veel Nederlandse deelnemers -- richt zich op verwerking en toepassing van kunststof composietmaterialen. De complete leverketen is vertegenwoordigd: van grondstoffen tot ontwerp tot halffabrikaten en eindproducten. Uiteindelijk worden op deze vakbeurs ongeveer 200 exposanten en 3.500 bezoekers verwacht.

Techniek

Nieuwe producten zijn steeds sneller nodig en series worden alsmaar kleiner. Om deze reden is in de afgelopen jaren de behoefte ontstaan naar gereedschaploze productietechnieken. De techniek om zonder gereedschappen meteen vanuit een ontwerpprogramma producten te maken noemen we Rapid Manufacturing (RM). Een maakwijze die volop in beweging is, maar tegelijkertijd nog onvoldoende bij iedereen bekend is. Daarom organiseert TNO binnenkort een symposium rond dit thema.